Składniki na duży garnek:
- cebula 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- niewielki batat 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- kalafior 1/2 niedużej główki
- sok pomidorowy 1 litr
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- olej do podsmażenia
- ew. sok z połówki cytryny lub limonki
- curry w proszku 2 łyżki
- garam masala (lub inna mieszanka indyjska) 1 łyżka
- imbir suszony 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- liść laurowy 3 sztuki
- ew. liść kaffiru 3 sztuki
- sól do smaku
- ew. chilli do smaku
- ew. azjatycki makaron (u mnie sojowe nitki) do podania
Zupa pomidorowa a’la indyjskie curry z kolorowymi warzywami i mlekiem kokosowym.
Wykonanie:
- W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażam cebulę.
- Warzywa kroję, kalafiora dzielę na różyczki.
- Do podsmażonej cebuli dodaję pokrojone warzywa i zalewam wodą (tak, żeby przykryła warzywa do połowy).
- Przykrywam i gotuję około 15 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
- Dolewam sok pomidorowy, mleko kokosowe, dodaję przyprawy i mieszam.
- Gotuję pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
- Dodaję sok z cytryny lub limonki i solę do smaku.
- Zupę możecie podać z azjatyckim makaronem, np. ryżowym lub sojowym.
Smacznego!
Brak komentarzy