Pomidorowe kotleciki jaglane

  • 45 min
  • 8 składników
88%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 szklanka
  • suszone pomidory 1 słoiczek (270 g)
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • bazylia suszona 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka słodka wędzona 1 łyżeczka
  • chilli pół łyżeczki
  • kurkuma 1 łyżeczka

Możecie je zjeść zamiast kotleta z ziemniakami i surówką, zawinąć w tortillę, włożyć do pity, burgera albo do kanapki. Fajne jako przekąska na wynos. Nie należą może do najmniej kalorycznych przekąsek, ale naprawdę są pyszne;)

dsc_1509_2

Pomidorowe kotleciki jaglane

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą, zalewam 2 szklankami wody i gotuję tak długo, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę (ok. 15 minut).
  2. Suszone pomidory blenduję razem z olejem. Dodaję koncentrat pomidorowy, przyprawy, czosnek i blenduję razem.
  3. Zblendowane pomidory mieszam z kaszą.
  4. Wilgotnymi dłońmi lepię kulki, spłaszczam i układam na papierze do pieczenia.
  5. Zapiekam około 15-20 minut w temp. 190 stopni.
  6. Spróbujcie z taką sałatką.

Smacznego!

dsc_1512_2

Pomidorowe kotleciki jaglane

10 komentarzy

  1. czy smażone na oleju też mają szanse się udać? Czy w tym wypadku potrzebne by było jajko, na które niestety jestem uczulona..

  2. Wyszły przepyszne, mąż zachwycony i nawet mój roczny syn zadowolony. Wiem ze to trochę tluste ale jeden nie zaszkodzi. Świetny blog super przepisy (choć nie jestem weganka , ani nawet wegetarianka)
    Pysznie i zdrowo a to sie liczy. Pozdrawiam

  3. Zrobiłam je dzisiaj na obiad – fajny, prosty przepis, ale tak szczerze powiedziawszy nie mogę ich uznać za objawienie smakowe. Są takie ok.

Skomentuj