Składniki:
- kasza jaglana surowa 1 szklanka
- suszone pomidory 1 słoiczek (270 g)
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- bazylia suszona 2 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- papryka słodka wędzona 1 łyżeczka
- chilli pół łyżeczki
- kurkuma 1 łyżeczka
Możecie je zjeść zamiast kotleta z ziemniakami i surówką, zawinąć w tortillę, włożyć do pity, burgera albo do kanapki. Fajne jako przekąska na wynos. Nie należą może do najmniej kalorycznych przekąsek, ale naprawdę są pyszne;)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą, zalewam 2 szklankami wody i gotuję tak długo, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę (ok. 15 minut).
- Suszone pomidory blenduję razem z olejem. Dodaję koncentrat pomidorowy, przyprawy, czosnek i blenduję razem.
- Zblendowane pomidory mieszam z kaszą.
- Wilgotnymi dłońmi lepię kulki, spłaszczam i układam na papierze do pieczenia.
- Zapiekam około 15-20 minut w temp. 190 stopni.
- Spróbujcie z taką sałatką.
Smacznego!
czy smażone na oleju też mają szanse się udać? Czy w tym wypadku potrzebne by było jajko, na które niestety jestem uczulona..
Myślę, że jak najbardziej. Tylko że one są już same w sobie dość tłuste, dlatego upiekłam.
Prezentuja sie wybornie <3
A jaka będzie ilość oleju?? Nie jest to nigdzie podane 😞
Ja zblendowałam razem z całym olejem ze słoiczka:)
Wyszły przepyszne, mąż zachwycony i nawet mój roczny syn zadowolony. Wiem ze to trochę tluste ale jeden nie zaszkodzi. Świetny blog super przepisy (choć nie jestem weganka , ani nawet wegetarianka)
Pysznie i zdrowo a to sie liczy. Pozdrawiam
Bardzo bardzo się cieszę!:)
Czy myślisz, że można je zamrozić?
Nie próbowałam. Pewnie można:)
Zrobiłam je dzisiaj na obiad – fajny, prosty przepis, ale tak szczerze powiedziawszy nie mogę ich uznać za objawienie smakowe. Są takie ok.