Składniki na 2 porcje:
- pory 2 sztuki
- orzeszki ziemne lub nerkowce garść
- czosnek 2 ząbki
- świeży imbir kawałek ok. 1 cm
- chilli (u mnie w płakach) do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
- sos sojowy 2-3 łyżki
- syrop daktylowy (klonowy, z agawy) 2 łyżki
- sezam do podania
- natka pietruszki do podania
Pomysł na danie z porem w roli głównej, czyli por smażony po chińsku, z imbirem, czosnkiem, chilli, sosem sojowym i orzechami. Możecie go zjeść jako lekkie danie lub w towarzystwie ryżu albo azjatyckiego makaronu.
Wykonanie:
- Pory myję, odkrawam ciemnozieloną część (można użyć do zupy), kroję na 3 części i przekrawam wzdłuż na pół.
- W kubku mieszam sos sojowy, syrop daktylowy, posiekany drobno imbir, rozgniecione ząbki czosnku, chilli i 4 łyżki wody.
- Na dużej patelni rozgrzewam olej i smażę pory przez chwilę z każdej strony, aż się zarumienią (odwracam delikatnie).
- Zalewam pory przygotowanym sosem, posypuje orzechami, przykrywam i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
- Na talerzach pory posypuję sezamem i natką pietruszki.
- Pory możecie podać jako samodzielną przystawkę/przekąskę lub na ryżu albo azjatyckim makaronie.
Smacznego!
Brak komentarzy