Pory po chińsku

  • 20 min
  • 10 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • pory 2 sztuki
  • orzeszki ziemne lub nerkowce garść
  • czosnek 2 ząbki
  • świeży imbir kawałek ok. 1 cm
  • chilli (u mnie w płakach) do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sos sojowy 2-3 łyżki
  • syrop daktylowy (klonowy, z agawy) 2 łyżki
  • sezam do podania
  • natka pietruszki do podania

Pomysł na danie z porem w roli głównej, czyli por smażony po chińsku, z imbirem, czosnkiem, chilli, sosem sojowym i orzechami. Możecie go zjeść jako lekkie danie lub w towarzystwie ryżu albo azjatyckiego makaronu.

Pory po chińsku

Pory po chińsku

Wykonanie:

  1. Pory myję, odkrawam ciemnozieloną część (można użyć do zupy), kroję na 3 części i przekrawam wzdłuż na pół.
  2. W kubku mieszam sos sojowy, syrop daktylowy, posiekany drobno imbir, rozgniecione ząbki czosnku, chilli i 4 łyżki wody.
  3. Na dużej patelni rozgrzewam olej i smażę pory przez chwilę z każdej strony, aż się zarumienią (odwracam delikatnie).
  4. Zalewam pory przygotowanym sosem, posypuje orzechami, przykrywam i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
  5. Na talerzach pory posypuję sezamem i natką pietruszki.
  6. Pory możecie podać jako samodzielną przystawkę/przekąskę lub na ryżu albo azjatyckim makaronie.

Smacznego!

 

Pory po chińsku

Pory po chińsku

Pory po chińsku

Pory po chińsku

Brak komentarzy

Skomentuj