Składniki:
- seler 1 duża sztuka
- marchewka 1 kilogram
- korzeń pietruszki 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy ok. 150 gramów
- kminek mielony 1 łyżeczka
- czarnuszka 1 łyżeczka
- ziele angielskie kilka ziarenek
- liść laurowy 3 sztuki
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki ok. pół pęczka
Seler po grecku w dietetycznej wersji. Idealny na post dr Dąbrowskiej lub Święta w wersji light;)
Wykonanie:
- Seler kroję w plastry i piekę w naczyniu żaroodpornym, aż będzie miękki (u mnie około 60 minut w 190 stopniach). Możecie też ugotować go na parze.
- Marchew i korzeń pietruszki ucieram na tarce lub przy pomocy malaksera i umieszczam w garnku.
- Podlewam filiżanką wody, dodaję przyprawy i duszę, aż warzywa zmiękną (około 20 minut).
- Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, drobno pokrojona natkę pietruszki i wyciśnięte ząbki czosnku. Jeśli nie jesteście na diecie dr Dąbrowskiej, możecie dodać oliwę z oliwek.
- Mieszam i duszę jeszcze przez chwilę.
- W naczyniu warstwami układam duszoną marchewkę i plasterki selera.
- Podaję na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy