Potage Parmentier, czyli porowo-ziemniaczana zupa krem

  • 40 min
  • 9 składników
83%

Składniki:

  • ziemniaki 1 kilogram
  • pory 2 sztuki
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • ew. śmietana roślinna do podania
  • ew. natka pietruszki do podania

Prosta i tania francuska zupa z ziemniaków i porów.

DSC_9748_2

Potage Parmentier, czyli porowo-ziemniaczana zupa krem

Wykonanie:

  1. Ziemniaki myję, obieram i kroję w kostkę.
  2. Pory myję i kroję (ja dodaję również zieloną część, choć w oryginalnych przepisach używa się tylko jasnych części).
  3. W garnku na oliwie podsmażam pora i czosnek.
  4. Dodaję ziemniaki i zalewam wodą (tyle, żeby przykryła warzywa).
  5. Dodaję przyprawy i gotuję około pół godziny.
  6. Blenduję na krem.
  7. Zupę możecie podać z roślinną śmietaną, natką pietruszki, świeżo zmielonym pieprzem, uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów, z tostami lub grzankami.

Smacznego!

DSC_9752_2

Potage Parmentier, czyli porowo-ziemniaczana zupa krem

DSC_9763_2

Potage Parmentier, czyli porowo-ziemniaczana zupa krem

DSC_9762_2

Potage Parmentier, czyli porowo-ziemniaczana zupa krem

Brak komentarzy

Skomentuj