Składniki:
- ziemniaki 1 kilogram
- pory 2 sztuki
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- czosnek 2 ząbki
- kolendra mielona 1 łyżeczka
- ew. śmietana roślinna do podania
- ew. natka pietruszki do podania
Prosta i tania francuska zupa z ziemniaków i porów.
Wykonanie:
- Ziemniaki myję, obieram i kroję w kostkę.
- Pory myję i kroję (ja dodaję również zieloną część, choć w oryginalnych przepisach używa się tylko jasnych części).
- W garnku na oliwie podsmażam pora i czosnek.
- Dodaję ziemniaki i zalewam wodą (tyle, żeby przykryła warzywa).
- Dodaję przyprawy i gotuję około pół godziny.
- Blenduję na krem.
- Zupę możecie podać z roślinną śmietaną, natką pietruszki, świeżo zmielonym pieprzem, uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów, z tostami lub grzankami.
Smacznego!
Brak komentarzy