Składniki:
- wegańskie ciasteczka lub herbatniki ok. 10 sztuk
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
- cytrynowe lub limonkowe galaretki roślinne 2 opakowania (po 60 g)
- ew. cukier/ksylitol/erytrol do smaku
Szybki i prosty przepis na wegański sernik bez pieczenia na bazie tofu i mleka kokosowego.
Wykonanie:
- Ciasteczkami wykładam formę (u mnie 22 x 22 cm).
- W blenderze (ja używam tego) umieszczam pokrojone tofu, mleko kokosowe i galaretki w proszku. Blenduję (masę możecie dosłodzić do smaku).
- Masę przekładam do garnuszka, zagotowuje i gotuję 2-3 minuty, mieszając.
- Masę wykładam na ciasteczka. Tofurnik możecie udekorować owocami.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby tofurnik stężał.
Smacznego!
Czy zamiast galaretki można dodać agar ?
jasne:) Tylko wtedy trzeba jeszcze dodać sok z cytryny i osłodzić masę do smaku:)
Super proste i pyszne! Rozgniotłam herbatniki i dodałam olej kokosowy żeby zrobić spód, a galaretek użyłam agrestowych i na górę położyłam kiwi, wyszło zielone i smaczne! Na początku się bałam, że nie stężeje, ale stężało szybko i mocno 🙂 dzięki!
Sceptycznie podeszłam do tego ciasta, jakiś taki za prosty ten przepis a podczas robienia byłam pewna, że masa nie stężeje. A tu proszę, pycha proste zielone ciasto z galaretką agrestową i kiwi na gorze 🥰