Prosty tofurnik na ciasteczkowym spodzie

  • 15 min
  • 5 składników
75%

Składniki:

  • wegańskie ciasteczka lub herbatniki ok. 10 sztuk
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
  • cytrynowe lub limonkowe galaretki roślinne 2 opakowania (po 60 g)
  • ew. cukier/ksylitol/erytrol do smaku

Szybki i prosty przepis na wegański sernik bez pieczenia na bazie tofu i mleka kokosowego.

Prosty tofurnik na ciasteczkowym spodzie

Wykonanie:

  1. Ciasteczkami wykładam formę (u mnie 22 x 22 cm).
  2. W blenderze (ja używam tego) umieszczam pokrojone tofu, mleko kokosowe i galaretki w proszku. Blenduję (masę możecie dosłodzić do smaku).
  3. Masę przekładam do garnuszka, zagotowuje i gotuję 2-3 minuty, mieszając.
  4. Masę wykładam na ciasteczka. Tofurnik możecie udekorować owocami.
  5. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby tofurnik stężał.

Smacznego!

Prosty tofurnik na ciasteczkowym spodzie

Prosty tofurnik na ciasteczkowym spodzie

 

4 komentarze

  1. Super proste i pyszne! Rozgniotłam herbatniki i dodałam olej kokosowy żeby zrobić spód, a galaretek użyłam agrestowych i na górę położyłam kiwi, wyszło zielone i smaczne! Na początku się bałam, że nie stężeje, ale stężało szybko i mocno 🙂 dzięki!

  2. Sceptycznie podeszłam do tego ciasta, jakiś taki za prosty ten przepis a podczas robienia byłam pewna, że masa nie stężeje. A tu proszę, pycha proste zielone ciasto z galaretką agrestową i kiwi na gorze 🥰

Skomentuj