Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

100%

Jeśli obserwujecie bloga, to pewnie zauważyliście, że nasza banda bardzo lubi grillować;) Często organizujemy przed domem grilla dla znajomych lub po prostu przygotowujemy rodzinną kolację z grilla. W związku z tym dzisiaj chcę Wam pokazać nasz nowy sprzęt, który właśnie testujemy – grill elektryczny Unold Barbecue Power 58580 przeznaczony do grillowania zarówno na zewnątrz jak i w domu. Na początek krótki opis tego sprzętu oraz moje spostrzeżenia i opinie, a następnie zapraszam na trzy przepisy z jego wykorzystaniem:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Główne cechy produktu:

  • Duża powierzchnia grillowania (35 x 40 cm) z gładką i karbowaną częścią
  • Zdejmowana płyta grillowa
  • Płynna regulacja mocy
  • Stabilna podstawa z miejscem do przechowywania akcesoriów
  • Zdejmowany ociekacz
  • Możliwość używania jako grill kuchenny (bez nóżek)
Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Grill jest bardzo solidnie i estetycznie wykonany, lekkie elementy łatwo się składa, a po złożeniu stoi naprawę stabilnie. Co dla mnie ważne, jest prosty w obsłudze, ma możliwość regulacji temperatury i przede wszystkim szybko i równomiernie się nagrzewa. Zaletą dla nas jest duża powierzchnia grillowania, która spokojnie zaspokoi potrzeby nie tylko głodnych domowników, ale też gości. Strzałem w dziesiątkę jest tacka odprowadzająca tłuszcz. Jeszcze nie spotkałam się z takim rozwiązaniem i przyznam, że zdecydowanie lepiej grilluje się, gdy tłuszcz nie kapie na grzałki. Myślę, że to rozwiązanie wpływa też na trwałość sprzętu. Niezwykle praktyczna rzecz to pokrywa. Pierwszy raz korzystam z grilla z taką pokrywą i muszę powiedzieć, że bardzo ułatwia grillowanie, szczególnie w wietrznej Gdyni;) Przyspiesza też proces, bo ciepło nie ucieka na zewnątrz, a potrawy grillowane pod pokrywą są bardziej soczyste i niewysuszone. Czyszczenie płyty grzewczej również jest bardzo wygodne, wystarczy ją zdjąć i umyć.

Grilla można zdjąć z nóżek i w razie niepogodny przenieść grillowanie do domu na stół (co też zrobiliśmy, jak zauważycie na zdjęciach;) lub po prostu zorganizować grillowanie w domu, dzięki czemu z grilla możemy korzystać przez cały rok.

Jeśli szukacie inspiracji, jakie roślinne potrawy można przygotować na grillu, to poniżej znajdziecie kilka podpowiedzi.

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Szaszłyki z tofu i młodych ziemniaków z sosem fistaszkowym

Składniki:

  • 2 kostki (po 180 g) wędzonego tofu
  • pół kilo młodych ziemniaków
  • kilka małych cebul
  • pęczek rzodkiewek
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki sosu chilli/sriracha/sambal oelek
  • ulubione zioła i przyprawy – do smaku
  • oliwa z oliwek – do posmarowania
  • sól – do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w łupinach tak, żeby były al dente (nie rozgotowane), a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.

Tofu kroimy w kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy tofu, ugotowane ziemniaki, rzodkiewki (nie wyrzucajcie liści, wykorzystacie je w kolejnym przepisie;) i cebule. Szaszłyki smarujemy oliwą, posypujemy solą, ulubionymi ziołami i przyprawami.

Powierzchnię grilla smarujemy oliwą przy pomocy pędzelka. Układamy szaszłyki i grillujemy na złoty kolor, przewracając w razie konieczności.

W międzyczasie przygotowujemy sos. W kubku lub miseczce mieszamy masło orzechowe, sok z cytryny, sos sojowy, i sos chilli. Dodajemy odrobinę wody, żeby sos osiągnął konsystencję gęstej śmietany.

Gotowe szaszłyki podajemy z sosem fistaszkowym.

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Zielony bowl z chimichurri z liści rzodkiewek

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 małe sałaty rzymskie
  • 2 awokado
  • pęczek liści rzodkiewki (ew. pęczek pietruszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek + do posmarowania grilla
  • kilka listków świeżej mięty
  • papryka chilli w płatkach
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól – do smaku
  • ew. sałata, rukola, młode ziemniaki – do podania

Wykonanie:

Przygotowujemy sos chimichurri: w blenderze umieszczamy umyte liście rzodkiewki, kilka listków świeżej mięty, pokrojone ząbki czosnku, chilli w płatkach, zioła prowansalskie i sól do smaku. Dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek i blendujemy na sos.

Powierzchnię grilla smarujemy oliwą z oliwek. Awokado przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Sałaty rzymskie kroimy wzdłuż. Szparagom odcinamy twarde końcówki. Warzywa układamy na grillu, smarujemy oliwą, posypujemy solą i zapiekamy, przewracając w razie konieczności.

Gotowe warzywa podajemy z zielonym sosem chimichurri.

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Grzanki ze słonecznikową ricottą i truskawkami

Składniki:

  • 1 filiżanka (200 ml) pestek słonecznika
  • sok z jednej cytryny
  • syrop klonowy – do smaku i do polania
  • wanilia – do smaku
  • kilka kawałków ulubionego pieczywa (ja użyłam bułki paryskiej)
  • świeże truskawki
  • kilka listków mięty
  • ew. jabłko – do dekoracji
  • olej kokosowy (lub inny neutralny w smaku) – do posmarowania grilla

Wykonanie:

Nasiona słonecznika zalewamy na noc wodą. Namoczony słonecznik odsączamy, przepłukujemy świeżą wodą i przekładamy do blendera. Dodajemy sok z cytryny, wanilię i syrop klonowy. Blendujemy, w razie konieczności dolewając odrobinę wody, dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli chcecie uzyskać różowy kolor twarożku, dodajcie kilka truskawek w trakcie blendowania.

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na grube plasterki.

Powierzchnię grilla smarujemy olejem. Układamy pieczywo, truskawki i ewentualnie plasterki jabłka. Grillujemy przez kilka minut, po czym przekładamy na drugą stronę.

Gotowe grzanki smarujemy słonecznikową ricottą, dekorujemy plasterkami truskawek i listkami mięty oraz polewamy syropem klonowym.

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

RABAT

W dniach 10-14 czerwca 2022 obowiązuje rabat 50 PLN na zakup tego grilla dla 50 szt. pierwszych zamówień w sklepie internetowym euro.com.pl 🙂

KOD RABATOWY: VEGANBANDA

 

Fot: Katarzyna Anielska

Brak komentarzy

Skomentuj