Jeśli obserwujecie bloga, to pewnie zauważyliście, że nasza banda bardzo lubi grillować;) Często organizujemy przed domem grilla dla znajomych lub po prostu przygotowujemy rodzinną kolację z grilla. W związku z tym dzisiaj chcę Wam pokazać nasz nowy sprzęt, który właśnie testujemy – grill elektryczny Unold Barbecue Power 58580 przeznaczony do grillowania zarówno na zewnątrz jak i w domu. Na początek krótki opis tego sprzętu oraz moje spostrzeżenia i opinie, a następnie zapraszam na trzy przepisy z jego wykorzystaniem:)
Główne cechy produktu:
- Duża powierzchnia grillowania (35 x 40 cm) z gładką i karbowaną częścią
- Zdejmowana płyta grillowa
- Płynna regulacja mocy
- Stabilna podstawa z miejscem do przechowywania akcesoriów
- Zdejmowany ociekacz
- Możliwość używania jako grill kuchenny (bez nóżek)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)
Grill jest bardzo solidnie i estetycznie wykonany, lekkie elementy łatwo się składa, a po złożeniu stoi naprawę stabilnie. Co dla mnie ważne, jest prosty w obsłudze, ma możliwość regulacji temperatury i przede wszystkim szybko i równomiernie się nagrzewa. Zaletą dla nas jest duża powierzchnia grillowania, która spokojnie zaspokoi potrzeby nie tylko głodnych domowników, ale też gości. Strzałem w dziesiątkę jest tacka odprowadzająca tłuszcz. Jeszcze nie spotkałam się z takim rozwiązaniem i przyznam, że zdecydowanie lepiej grilluje się, gdy tłuszcz nie kapie na grzałki. Myślę, że to rozwiązanie wpływa też na trwałość sprzętu. Niezwykle praktyczna rzecz to pokrywa. Pierwszy raz korzystam z grilla z taką pokrywą i muszę powiedzieć, że bardzo ułatwia grillowanie, szczególnie w wietrznej Gdyni;) Przyspiesza też proces, bo ciepło nie ucieka na zewnątrz, a potrawy grillowane pod pokrywą są bardziej soczyste i niewysuszone. Czyszczenie płyty grzewczej również jest bardzo wygodne, wystarczy ją zdjąć i umyć.
Grilla można zdjąć z nóżek i w razie niepogodny przenieść grillowanie do domu na stół (co też zrobiliśmy, jak zauważycie na zdjęciach;) lub po prostu zorganizować grillowanie w domu, dzięki czemu z grilla możemy korzystać przez cały rok.
Jeśli szukacie inspiracji, jakie roślinne potrawy można przygotować na grillu, to poniżej znajdziecie kilka podpowiedzi.

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)
Szaszłyki z tofu i młodych ziemniaków z sosem fistaszkowym
Składniki:
- 2 kostki (po 180 g) wędzonego tofu
- pół kilo młodych ziemniaków
- kilka małych cebul
- pęczek rzodkiewek
- 5 łyżek masła orzechowego
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki sosu chilli/sriracha/sambal oelek
- ulubione zioła i przyprawy – do smaku
- oliwa z oliwek – do posmarowania
- sól – do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w łupinach tak, żeby były al dente (nie rozgotowane), a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.
Tofu kroimy w kostkę. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy tofu, ugotowane ziemniaki, rzodkiewki (nie wyrzucajcie liści, wykorzystacie je w kolejnym przepisie;) i cebule. Szaszłyki smarujemy oliwą, posypujemy solą, ulubionymi ziołami i przyprawami.
Powierzchnię grilla smarujemy oliwą przy pomocy pędzelka. Układamy szaszłyki i grillujemy na złoty kolor, przewracając w razie konieczności.
W międzyczasie przygotowujemy sos. W kubku lub miseczce mieszamy masło orzechowe, sok z cytryny, sos sojowy, i sos chilli. Dodajemy odrobinę wody, żeby sos osiągnął konsystencję gęstej śmietany.
Gotowe szaszłyki podajemy z sosem fistaszkowym.

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)
Zielony bowl z chimichurri z liści rzodkiewek
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 2 małe sałaty rzymskie
- 2 awokado
- pęczek liści rzodkiewki (ew. pęczek pietruszki)
- 2 ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek + do posmarowania grilla
- kilka listków świeżej mięty
- papryka chilli w płatkach
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól – do smaku
- ew. sałata, rukola, młode ziemniaki – do podania
Wykonanie:
Przygotowujemy sos chimichurri: w blenderze umieszczamy umyte liście rzodkiewki, kilka listków świeżej mięty, pokrojone ząbki czosnku, chilli w płatkach, zioła prowansalskie i sól do smaku. Dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek i blendujemy na sos.
Powierzchnię grilla smarujemy oliwą z oliwek. Awokado przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Sałaty rzymskie kroimy wzdłuż. Szparagom odcinamy twarde końcówki. Warzywa układamy na grillu, smarujemy oliwą, posypujemy solą i zapiekamy, przewracając w razie konieczności.
Gotowe warzywa podajemy z zielonym sosem chimichurri.

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)
Grzanki ze słonecznikową ricottą i truskawkami
Składniki:
- 1 filiżanka (200 ml) pestek słonecznika
- sok z jednej cytryny
- syrop klonowy – do smaku i do polania
- wanilia – do smaku
- kilka kawałków ulubionego pieczywa (ja użyłam bułki paryskiej)
- świeże truskawki
- kilka listków mięty
- ew. jabłko – do dekoracji
- olej kokosowy (lub inny neutralny w smaku) – do posmarowania grilla
Wykonanie:
Nasiona słonecznika zalewamy na noc wodą. Namoczony słonecznik odsączamy, przepłukujemy świeżą wodą i przekładamy do blendera. Dodajemy sok z cytryny, wanilię i syrop klonowy. Blendujemy, w razie konieczności dolewając odrobinę wody, dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli chcecie uzyskać różowy kolor twarożku, dodajcie kilka truskawek w trakcie blendowania.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy na grube plasterki.
Powierzchnię grilla smarujemy olejem. Układamy pieczywo, truskawki i ewentualnie plasterki jabłka. Grillujemy przez kilka minut, po czym przekładamy na drugą stronę.
Gotowe grzanki smarujemy słonecznikową ricottą, dekorujemy plasterkami truskawek i listkami mięty oraz polewamy syropem klonowym.

Przepisy na grilla + test grilla elektrycznego Unold + rabat:)
RABAT
W dniach 10-14 czerwca 2022 obowiązuje rabat 50 PLN na zakup tego grilla dla 50 szt. pierwszych zamówień w sklepie internetowym euro.com.pl 🙂
KOD RABATOWY: VEGANBANDA
Brak komentarzy