Składniki:
- woda 3 szklanki (po 250 ml)
- agar 4-5 łyżeczek
- sok z jednej cytryny
- cukier/ksylitol/erytrol 4 łyżki
- kolorowe owoce 1 średnia miska
Kolorowa galaretka z owocami w roślinnej wersji.
Wykonanie:
- Owoce myję i wkładam do miski. (Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, użyjcie jabłek, grapefruita, kiwi i dodatku owoców jagodowych. Nie dosładzajcie galaretki).
- Do garnka wlewam 2,5 szklanki wody, dodaję sok z cytryny, słodzę i zagotowuję.
- W połowie szklanki wody rozpuszczam agar (jeżeli chcecie galaretkę nakładać łyżką, dodajcie 4 łyżeczki, a jeżeli chcecie ją wyjąć z miski i kroić, dodajcie 5 łyżeczek).
- Wodę z agarem wlewam do garnka z gotującą wodą i gotuję około pół minuty, mieszając.
- Wodą zalewam owoce.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby galaretka stężała.
- Wyjmuję z miski na talerz i kroję albo nakładam łyżką.
Smacznego!
Piękna!
Wspaniały deser na każda porę roku…
🙂
🙂
Nie wychodzi słabo…