Składniki na 4 porcje:
- ulubione mleko roślinne 2 szklanki (po 250 ml)
- tapioka (drobne kulki) 1/4 szklanki
- chia 2 łyżki
- cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 2 łyżki erytrolu)
- wanilia (w cukrze/paście/ekstrakcie) do smaku
- dodatki (owoce/bakalie/dżem lub mus owocowy) do dekoracji
Wolicie pudding z tapioki czy chia? A może dwa w jednym?;) Idealny na śniadanie:)
Wykonanie:
- Do garnka wlewam mleko roślinne, dodaję tapiokę, mieszam i odstawiam na minimum 2-3 godziny.
- Następnie dodaję wanilię, słodzę i zagotowuję, mieszając.
- Gotuję przez kilka minut na małym ogniu, mieszając, aż kulki zrobią się przezroczyste.
- Dodaję chia i mieszam dokładnie.
- Przekładam do salaterek, słoiczków lub miseczek.
- Podaję na ciepło lub na zimno po schłodzeniu w lodówce z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Brak komentarzy