Pudding z tapioki i chia

  • 6 składników

Składniki na 4 porcje:

  • ulubione mleko roślinne 2 szklanki (po 250 ml)
  • tapioka (drobne kulki) 1/4 szklanki
  • chia 2 łyżki
  • cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 2 łyżki erytrolu)
  • wanilia (w cukrze/paście/ekstrakcie) do smaku
  • dodatki (owoce/bakalie/dżem lub mus owocowy) do dekoracji

Wolicie pudding z tapioki czy chia? A może dwa w jednym?;) Idealny na śniadanie:)

Pudding z tapioki i chia

Pudding z tapioki i chia

Wykonanie:

  1. Do garnka wlewam mleko roślinne, dodaję tapiokę, mieszam i odstawiam na minimum 2-3 godziny.
  2. Następnie dodaję wanilię, słodzę i zagotowuję, mieszając.
  3. Gotuję przez kilka minut na małym ogniu, mieszając, aż kulki zrobią się przezroczyste.
  4. Dodaję chia i mieszam dokładnie.
  5. Przekładam do salaterek, słoiczków lub miseczek.
  6. Podaję na ciepło lub na zimno po schłodzeniu w lodówce z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Pudding z tapioki i chia

Pudding z tapioki i chia

Pudding z tapioki i chia

Pudding z tapioki i chia

Pudding z tapioki i chia

Pudding z tapioki i chia