Składniki:
- tapioka drobne kulki 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 5 filiżanek (po 200 ml)
- pasta kokosowa/mus kokosowy 2 czubate łyżki
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 2 łyżki erytrolu)
- owoce sezonowe/mus/dżem do dekoracji
Pudding z tapioki z dodatkiem pysznego musu kokosowego, który nadaje mu aksamitnej konsystencji i pysznego smaku:)
Wykonanie:
- Kulki zalewam mlekiem roślinnym i gotuję ok 15 min, mieszając żeby się nie przypaliło (aż kulki staną się przezroczyste).
- Dodaję pastę kokosową i słodzę do smaku.
- Pudding przekładam do naczynek (po schłodzeniu pudding zgęstnieje).
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję owocami, musem lub dżemem owocowym (u mnie domowy dżem wiśniowy).
Smacznego!
Ciekawe, a czym zastapić pastę kokosową? Nie możemy kokosa, migdałów, jabłek…
Można zrobić taki pudding na dowolnym mleku roślinnym. Wzbogacić można kakao, owocami, musem owocowym, wanilią…
A pastę kokosową kupić, czy sememu zrobić – jeśli tak, to w jaki sposób? 🙂
ja używam kupnej:)