Składniki:
- kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
- kurkuma pół łyżeczki
- sól do smaku
- mąka ziemniaczana ok. pół filiżanki (100 ml)
- mąka pszenna (lub orkiszowa) ok. pół filiżanki (100 ml)
- pieczarki pół kilo
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- natka pietruszki pół pęczka
- śmietana roślinna 1 opakowanie (200 ml)
- olej do podsmażenia
- pieprz do smaku
- biały pieprz do smaku
Delikatne klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym z białym pieprzem i pietruszką. Przepis mojej mamy:) Polecam z ziemniakami i sałatką z buraczków;)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą i gotuję, aż będzie bardzo miękka (około 20 minut) w 2,5 szklanki wody.
- Dodaję kurkumę, sól (możecie dodać swoje ulubione przyprawy) oraz mąkę i mąkę ziemniaczaną.
- Lepię kulki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę około 20-30 min. w temperaturze ok. 200 stopni z termoobiegiem.
- Przygotowuję sos. Pieczarki myję i kroję.
- W garnku na oleju podsmażam cebulę.
- Gdy cebula się zarumieni, dodaję pokrojone pieczarki i podsmażam przez chwilę razem, mieszając.
- Podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem około 20 minut.
- Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, poszatkowaną pietruszkę, świeżo zmielony pieprz, pieprz biały i sól.
- Dodaję śmietanę roślinną i gotuję jeszcze przez chwilę, mieszając.
- Upieczone pulpety polewam sosem.
- Polecam z ziemniakami i buraczkami;)
Smacznego!
czy mozna je mrozic po upieczeniu? sporo wyszlo. I czy podgrzewac w tym sosie czy jakis inny jest sposob? (nie mam mikrofali)
Myślę, że można mrozić, choć według mnie kasza jaglana zmienia smak po rozmrożeniu i ja unikam jej mrożenia. Ale wiem, że niektórzy mrożą. Odgrzać można w piekarniku albo w sosie:)
czy zamiast maki pszennej można dodać ryżowa/kukurydziana lub podwójna porcje ziemniaczanej?
Można:)