Składniki na ok. 10 sztuk:
- drożdże 1/4 kostki (25 g)
- ciepłe mleko sojowe 1/3 szklanki
- cukier/ksylitol/erytrol 3 łyżki
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- sól 1/3 łyżeczki
- spirytus 1 łyżka
- olej (u mnie rzepakowy) 1/4 szklanki + do smażenia
- mąka pszenna lub orkiszowa ok. 1,5 szklanki (375 ml)
- dżem (u mnie z aronii) kilka łyżeczek
- ocet spirytusowy odrobina do smażenia
Coś dla łasuchów, czyli wegańskie racuchy bez jajek. Prawie jak u mamy;)
Wykonanie:
- Do miski wlewam ciepłe (ale nie gorące) mleko sojowe.
- Dodaję cukier/ksylitol/erytrol, cukier z wanilią, sól i pokruszone drożdże.
- Dosypuję czubatą łyżkę mąki, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Dodaję spirytus, olej i resztę mąki (połowę mąki możecie zastąpić pełnoziarnistą).
- Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie na około godzinę).
- Na patelnię wlewam olej (na ok. 2 cm), dodaję odrobine octu, żeby racuchy nie piły tyle tłuszczu, a następnie rozgrzewam olej.
- Odrywam kawałki ciasta, lepię kulki, spłaszczam, do środka nakładam dżem i sklejam.
- Kładę na rozgrzany olej i smażę z obu stron, aż racuchy się zarumienią.
- Wykładam na talerz wyłożony papierem.
- Racuchy możecie posypać cukrem pudrem lub zmielonym na puder ksylitolem albo erytrolem.
Smacznego!
Witam, czy mogę użyć suchych drożdży? Nie mam akurat tradycyjnych 🙁
Myślę, że można, ale sama nie testowałam..;)
Czy zamiast spirytusu można dodać ocet?
szczerze mówiąc nie wiem… ja dodaję spirytus, tak jak w starych przepisach na pączki;) Może ktoś wie?
spirytus jest po to, by nie chłonęły tłuszczu. robiłam je już kilka razy, smakują jak pączki, za którymi wiele lat tęskniłam, dzięki!!! uwielbiam!
ooo, dzięki za info;)