Składniki na duży talerz trufli:
- kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
- woda 2 szklanki (po 250 ml)
- mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- wiórki kokosowe 1 opakowanie (200 g)
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 9 łyżek erytrolu)
- olej kokosowy nierafinowany 2 łyżki
Deser – klasyk, czyli trufle z kaszy jaglanej dla miłośników smaku Raffaello:)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam 2 szklankami wody i gotuję.
- Gdy kasza wchłonie wodę, dolewam puszkę mleka kokosowego i gotuję tak długo, aż kasza wchłonie płyn.
- Dodaję wiórki kokosowe (trochę zostawiam do obtoczenia), olej kokosowy, słodzę i blenduję (ja używam tego blendera).
- Po przestygnięciu masę wstawiam do lodówki, aż zgęstnieje i da się z niej lepić kulki.
- Lepię trufle i obtaczam w wiórkach kokosowych.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
co zamiast oleju kokosowego?
mozna pominac:)