Raffaello z kaszy jaglanej

  • 40 min
  • 6 składników
100%

Składniki na duży talerz trufli:

  • kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
  • woda 2 szklanki (po 250 ml)
  • mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • wiórki kokosowe 1 opakowanie (200 g)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 9 łyżek erytrolu)
  • olej kokosowy nierafinowany 2 łyżki

Deser – klasyk, czyli trufle z kaszy jaglanej dla miłośników smaku Raffaello:)

Raffaello z kaszy jaglanej

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam 2 szklankami wody i gotuję.
  3. Gdy kasza wchłonie wodę, dolewam puszkę mleka kokosowego i gotuję tak długo, aż kasza wchłonie płyn.
  4. Dodaję wiórki kokosowe (trochę zostawiam do obtoczenia), olej kokosowy, słodzę i blenduję (ja używam tego blendera).
  5. Po przestygnięciu masę wstawiam do lodówki, aż zgęstnieje i da się z niej lepić kulki.
  6. Lepię trufle i obtaczam w wiórkach kokosowych.
  7. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Raffaello z kaszy jaglanej

Raffaello z kaszy jaglanej

2 komentarze

Skomentuj