Raffaello z manny w 3 minuty

  • 3 min
  • 4 składniki
88%

Składniki na tortownicę 16 cm:

  • kasza manna surowa pół filiżanki (100 ml)
  • wiórki kokosowe 1 szklanka (250 ml) + do posypania
  • mleko sojowe 2 szklanki (po 250 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 3 łyżki erytrolu)

Błyskawiczne ciasto z kaszy manny o smaku raffaello. Cztery składniki;)

Raffaello z manny w 3 minuty

Wykonanie:

  1. Do garnka wlewam mleko sojowe, słodzę, wsypuję wiórki kokosowe i podgrzewam.
  2. Do gotującego się mleka powoli wsypuję mannę, intensywnie mieszając trzepaczką.
  3. Gdy masa zgęstnieje, wlewam ją do wysmarowanej olejem tortownicy (u mnie 16 cm) i posypuję wiórkami.
  4. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
  5. Polecam z surowym dżemem malinowym (przepis tutaj) lub truskawkowym (przepis tutaj).

Smacznego!

Raffaello z manny w 3 minuty

Raffaello z manny w 3 minuty

Raffaello z manny w 3 minuty

Raffaello z manny w 3 minuty

 

29 komentarzy

  1. Czy tylko ja uważam, że proszenie kogoś, kto właśnie podzielił się z nami przepisem na coś pysznego o to, żeby przeliczył szklanki na gramy, bo ja CHCĘ jest lekką bezczelnością? Internet jest pełen przeliczników kuchennych, nawet w formie gotowych rubryczek do wpisania ilości produktu, nie trzeba się zbyt wiele namęczyć, żeby zrobić to samemu. Jak bardzo leniwym trzeba być, żeby oczekiwać, żeby ktoś zrobił to za nas? Czekam na komentarz z prośbą o wykonanie tego ciasta i przesłanie gotowego kurierem. Tak więc gratuluję cierpliwości w odpisywaniu na takie komentarze (i te z ciągłymi pytaniami „czym można zastąpić…?”, podziwiam. Poza tym, super ciacho! Wskakuje u nas do codziennego menu. Pozdrawiam!

  2. Czy to ciasto nie będzie za mało słodkie? Nie ma w przepisie żadnego słodzidła, a używam mleka sojowego niesłodzonego.

  3. Jest super 🙂 Robię często, lekko zwiększając słodkość w zależności jakich gości mam, czy tych lubiących bardzo słodko, czy raczej mniej 🙂 A na posypkę zamiast wiórek, daję podprażone płatki migdałów 🙂 Jest pycha 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  4. Zrobiłam z mleka kokosowego i dodałam odrobinę likieru kokosowego. Przepyszne! Znika w mgnieniu oka- jeszcze ciepłe;-)
    Polecam mniam mniam

  5. Bardzo dobre, szybkie, następnym razem chyba namoczę i zblenduję wiórki, żeby było bardziej kremowe. Uwielbiam szybkie i proste przepisy!!!

  6. Już się miałam zabrać za zrobienie ale jak zobaczyłam, ze wórki kokosowe w 100 gramach mają ponad 600 kalorii, to odstapiłam od tego pomysłu 🙂

Skomentuj