Składniki na tortownicę 16 cm:
- kasza manna surowa pół filiżanki (100 ml)
- wiórki kokosowe 1 szklanka (250 ml) + do posypania
- mleko sojowe 2 szklanki (po 250 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 3 łyżki erytrolu)
Błyskawiczne ciasto z kaszy manny o smaku raffaello. Cztery składniki;)
Wykonanie:
- Do garnka wlewam mleko sojowe, słodzę, wsypuję wiórki kokosowe i podgrzewam.
- Do gotującego się mleka powoli wsypuję mannę, intensywnie mieszając trzepaczką.
- Gdy masa zgęstnieje, wlewam ją do wysmarowanej olejem tortownicy (u mnie 16 cm) i posypuję wiórkami.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
- Polecam z surowym dżemem malinowym (przepis tutaj) lub truskawkowym (przepis tutaj).
Smacznego!
czy może być inne mleko roślinne?
tak, jakiekolwiek roslinne. Jak uzyjesz kokosowego, to bedzie podwojnie kokosowe:)
Lubie szybkie ciacha. Zrobie przy najbliższej okazji 😁
A może być normalne mleko z butelki? 😀
moze byc:)
a ile powinno stać w lodówce, żeby porządnie stężało?
Manna szybko tężeje, godzina powinna wystarczyć.
Witam, możesz podać składniki w gramach i ml :P?
Niestety nie mam wagi, wiec ilosc podaje na lyzki, szklanki itp;)
Czy tylko ja uważam, że proszenie kogoś, kto właśnie podzielił się z nami przepisem na coś pysznego o to, żeby przeliczył szklanki na gramy, bo ja CHCĘ jest lekką bezczelnością? Internet jest pełen przeliczników kuchennych, nawet w formie gotowych rubryczek do wpisania ilości produktu, nie trzeba się zbyt wiele namęczyć, żeby zrobić to samemu. Jak bardzo leniwym trzeba być, żeby oczekiwać, żeby ktoś zrobił to za nas? Czekam na komentarz z prośbą o wykonanie tego ciasta i przesłanie gotowego kurierem. Tak więc gratuluję cierpliwości w odpisywaniu na takie komentarze (i te z ciągłymi pytaniami „czym można zastąpić…?”, podziwiam. Poza tym, super ciacho! Wskakuje u nas do codziennego menu. Pozdrawiam!
Zgadzam się. Wszystko musi być zawsze podane na tacy
Czy to ciasto nie będzie za mało słodkie? Nie ma w przepisie żadnego słodzidła, a używam mleka sojowego niesłodzonego.
w przepisie jest słodzidło;)
Jest super 🙂 Robię często, lekko zwiększając słodkość w zależności jakich gości mam, czy tych lubiących bardzo słodko, czy raczej mniej 🙂 A na posypkę zamiast wiórek, daję podprażone płatki migdałów 🙂 Jest pycha 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Cieszę się:) Dokładnie, ja też robię zamiennie z płatkami migdałów:)
Zrobiłam z mleka kokosowego i dodałam odrobinę likieru kokosowego. Przepyszne! Znika w mgnieniu oka- jeszcze ciepłe;-)
Polecam mniam mniam
likier kokosowy… mmmm….:)
Bardzo dobre, szybkie, następnym razem chyba namoczę i zblenduję wiórki, żeby było bardziej kremowe. Uwielbiam szybkie i proste przepisy!!!
Super:) Daj znać, jak wyszło z namaczaniem;)
Masę wyjadałam już z garnka 🙂
Przepyszne, polecam wszystkim
Ale super:)
Czy można użyć coś innego zamiast kaszy manny? Np. Kukurydzianej? 😉
Można, tylko, że będzie żółte;)
Ile cm ma forma? Mniejsza czy standard?
16 cm
Bardzo fajny przepis : ) Pozdrawiamy serdecznie i zapraszamy do nas 🙂
a ta kasza manna ma być ugotowana
do gotujacego sie mleka wsypujemy surową.
Już się miałam zabrać za zrobienie ale jak zobaczyłam, ze wórki kokosowe w 100 gramach mają ponad 600 kalorii, to odstapiłam od tego pomysłu 🙂