Ramen dyniowo-fistaszkowy

  • 220 min
  • 22 składników
100%

Składniki na duży garnek:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • dynia hokkaido 1 mała sztuka
  • masło orzechowe 5 łyżek
  • suszone grzyby shitake ok. 10 sztuk
  • arkusz nori 1 sztuka
  • świeży imbir kawałek ok. 3 cm
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 4 ząbki
  • sos sojowy do smaku
  • pasta miso 2 łyżki
  • granulat sojowy 1 filiżanka (200 ml)
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • olej (np. kokosowy) do smażenia
  • fasola edamame lub ugotowany bób do podania
  • kiełki lub szczypiorek do podania
  • pasta chilli (np. sambal oelek lub sriracha) do smaku
  • czarna sól kala namak do smaku
  • azjatycki makaron do podania
  • liście laurowe 4 sztuki
  • ew. anyż 2 gwiazdki
  • sól do smaku
  • ew. pieczony lub smażony pomidor do podania

Kremowy, jesienny ramen z puree z pieczonej dyni hokkaido, z masłem orzechowym i mnóstwem pysznych dodatków.

Ramen dyniowo-fistaszkowy

Ramen dyniowo-fistaszkowy

Wykonanie:

  1. Włoszczyznę oraz cebulę myję obieram i umieszczam w garnku.
  2. Dodaję suszone grzyby shitake, czosnek, imbir, liście laurowe, gwiazdki anyżu, połowę arkusza nori i pięć łyżek sosu sojowego.
  3. Zalewam 3 litrami wody i zagotowuję.
  4. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 3 godziny.
  5. W międzyczasie wydrążam gniazdo nasienne z dyni hokkaido i kroję ją na kawałki.
  6. Piekę przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  7. Upieczone kawałki dyni przekładam do blendera (ja używam tego).
  8. Dodaję masło orzechowe, pastę miso i blenduję na pure. W razie konieczności dodaję odrobinę bulionu do blendowania.
  9. Przygotowuję paprykowe mielone.
  10. Granulat sojowy zalewam wodą i gotuję przez chwilę, aż zmięknie.
  11. Następnie odsączam go i smażę na rozgrzanym na patelni oleju.
  12. Dodaję pastę chilli i sól do smaku.
  13. Smażę przez kilka minut razem, mieszając.
  14. Tofu kroję w kostkę i smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  15. Pod koniec smażenia dodaję sól kala namak dla uzyskania jajecznego smaku.
  16. Gdy bulion jest gotowy, wyławiam z niego warzywa (możecie je wykorzystać do sałatki jarzynowej lub pasztetu).
  17. Do gorącego bulionu dodaję przygotowane puree dyniowe i mieszam dokładnie. W razie konieczności doprawiam sosem sojowym i solą.
  18. Do misek nakładam ugotowany makaron i zalewam zupą.
  19. Dekoruję paprykowym mielonym, smażonym tofu, grzybkami shitake z bulionu, fasolką lub bobem, kiełkami i kawałkami nori.

Smacznego!

dyniowy ramen

Ramen dyniowo-fistaszkowy

wegański ramen

Ramen dyniowo-fistaszkowy

Brak komentarzy

Skomentuj