Składniki na duży garnek:
- włoszczyzna 1 pęczek
- dynia hokkaido 1 mała sztuka
- masło orzechowe 5 łyżek
- suszone grzyby shitake ok. 10 sztuk
- arkusz nori 1 sztuka
- świeży imbir kawałek ok. 3 cm
- cebula 1 sztuka
- czosnek 4 ząbki
- sos sojowy do smaku
- pasta miso 2 łyżki
- granulat sojowy 1 filiżanka (200 ml)
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- olej (np. kokosowy) do smażenia
- fasola edamame lub ugotowany bób do podania
- kiełki lub szczypiorek do podania
- pasta chilli (np. sambal oelek lub sriracha) do smaku
- czarna sól kala namak do smaku
- azjatycki makaron do podania
- liście laurowe 4 sztuki
- ew. anyż 2 gwiazdki
- sól do smaku
- ew. pieczony lub smażony pomidor do podania
Kremowy, jesienny ramen z puree z pieczonej dyni hokkaido, z masłem orzechowym i mnóstwem pysznych dodatków.

Ramen dyniowo-fistaszkowy
Wykonanie:
- Włoszczyznę oraz cebulę myję obieram i umieszczam w garnku.
- Dodaję suszone grzyby shitake, czosnek, imbir, liście laurowe, gwiazdki anyżu, połowę arkusza nori i pięć łyżek sosu sojowego.
- Zalewam 3 litrami wody i zagotowuję.
- Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 3 godziny.
- W międzyczasie wydrążam gniazdo nasienne z dyni hokkaido i kroję ją na kawałki.
- Piekę przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Upieczone kawałki dyni przekładam do blendera (ja używam tego).
- Dodaję masło orzechowe, pastę miso i blenduję na pure. W razie konieczności dodaję odrobinę bulionu do blendowania.
- Przygotowuję paprykowe mielone.
- Granulat sojowy zalewam wodą i gotuję przez chwilę, aż zmięknie.
- Następnie odsączam go i smażę na rozgrzanym na patelni oleju.
- Dodaję pastę chilli i sól do smaku.
- Smażę przez kilka minut razem, mieszając.
- Tofu kroję w kostkę i smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
- Pod koniec smażenia dodaję sól kala namak dla uzyskania jajecznego smaku.
- Gdy bulion jest gotowy, wyławiam z niego warzywa (możecie je wykorzystać do sałatki jarzynowej lub pasztetu).
- Do gorącego bulionu dodaję przygotowane puree dyniowe i mieszam dokładnie. W razie konieczności doprawiam sosem sojowym i solą.
- Do misek nakładam ugotowany makaron i zalewam zupą.
- Dekoruję paprykowym mielonym, smażonym tofu, grzybkami shitake z bulionu, fasolką lub bobem, kiełkami i kawałkami nori.
Smacznego!

Ramen dyniowo-fistaszkowy
Brak komentarzy