Szybki ramen – japońska zupa

  • 40 min
  • 19 składników
100%

Składniki:

  • suszone grzyby shitake 50 gr
  • świeży imbir 5 plasterków
  • nać selera z jednej bulwy
  • tempeh naturalny 1 kostka
  • marchew 3 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • seler kawałek
  • cebula 1 sztuka
  • por 1 sztuka - biała część
  • papryka czerwona 1/2
  • makaron ryżowy (oryginalnie pszenny) 200 gr
  • szczypiorek do posypania
  • sos sojowy 50 ml
  • olej do podsmażenia
  • suszona trawa cytrynowa 1/2 łyżeczki
  • suszona kolendra 1/2 łyżeczki
  • suszony galangal 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • czarny pieprz 5 ziarenek

Ramen – japoński rozgrzewający rosół. To jedna z fajniejszych zup, bo lubi modyfikacje i każdy ma na nią swój sposób. Można eksperymentować ze składnikami, rodzajami grzybów, tofu, tempehu, warzyw i glonów. Poniżej wersja błyskawiczna inspirowana tą japońską zupą.

DSC_21281

Ramen – japońska zupa

Wykonanie:

  1. Grzyby zalewam wrzątkiem na 1 godzinę.
  2. Przygotowuję wywar: w dużym garnku przez około 30 minut gotuję grzyby shitake, świeży imbir, nać selera, sos sojowy i przyprawy.
  3. W międzyczasie na woku po kolei podsmażam i odkładam na talerz tempeh, marchew z pietruszką i selerem, cebulę z porem i papryką.
  4. Makaron przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Na talerze nalewam wywar z grzybami. Dodaję tempeh, warzywa i makaron. Posypuję szczypiorkiem.

Smacznego!

DSC_21371

Ramen – japońska zupa

DSC_21391

Ramen – japońska zupa

DSC_21451

Ramen – japońska zupa

3 komentarze

Skomentuj