Składniki:
- średnie bataty 2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- papryczka chilli 1/2
- żółta papryka 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- sól do smaku
- makaron (u mnie razowy penne) 500 gr
- ew. natka pietruszki do posypania
- ew. prażony słonecznik do posypania
- ew. wegański parmezan do posypania
Pełnoziarnisty makaron z kremowym sosem z batata z chilli i żółtą papryką. Z serii łatwe, szybkie, zdrowe i smaczne:)
Wykonanie:
- Bataty obieram, kroję w kostkę i gotuję na parze do miękkości (u mnie 20-30 minut).
- Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na oliwie podsmażam pokrojoną drobno cebulę.
- Dodaję drobno pokrojoną paprykę, papryczkę chilli i rozgniecione ząbki czosnku (tutaj sprawdź jak najlepiej dodawać czosnek do dań). Duszę, aż papryka będzie miękka.
- Batata blenduję na gładki krem lub rozgniatam widelcem (dodaję trochę wody lub naturalnego mleka roślinnego).
- Do sosu z batata dodaję sól, wędzoną paprykę i rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry.
- Mieszam batata i podsmażoną paprykę. Gotowy sos dodaję do makaronu i mieszam wszystko razem.
- Na talerzu posypuję natką pietruszki, prażonymi nasionami słonecznika i wegańskim parmezanem (przepis znajdziesz tutaj).
Smacznego!
Dziękuję za świetny pomysł na bataty, kupiłam i nie za bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, teraz mam obiadek na jutro 🙂
🙂
Gdzie kupić wedzona paprykę?
Hania, wędzonej papryki szukałam bardzo długo, w końcu kupiłam na targach ogrodniczych 😛 ale później znalazłam też w Kauflandzie 😉 A sos pycha, tylko wyszło mi go baaaaardzo dużo 🙂