Razowe penne z sosem z batata

  • 45 min
  • 13 składników
100%

Składniki:

  • średnie bataty 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • papryczka chilli 1/2
  • żółta papryka 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • sól do smaku
  • makaron (u mnie razowy penne) 500 gr
  • ew. natka pietruszki do posypania
  • ew. prażony słonecznik do posypania
  • ew. wegański parmezan do posypania

Pełnoziarnisty makaron z kremowym sosem z batata z chilli i żółtą papryką. Z serii łatwe, szybkie, zdrowe i smaczne:)

DSC_6933_2

Razowe penne z sosem z batata

Wykonanie:

  1. Bataty obieram, kroję w kostkę i gotuję na parze do miękkości (u mnie 20-30 minut).
  2. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Na oliwie podsmażam pokrojoną drobno cebulę.
  4. Dodaję drobno pokrojoną paprykę, papryczkę chilli i rozgniecione ząbki czosnku (tutaj sprawdź jak najlepiej dodawać czosnek do dań). Duszę, aż papryka będzie miękka.
  5. Batata blenduję na gładki krem lub rozgniatam widelcem (dodaję trochę wody lub naturalnego mleka roślinnego).
  6. Do sosu z batata dodaję sól, wędzoną paprykę i rozgniecione w moździerzu nasiona kolendry.
  7. Mieszam batata i podsmażoną paprykę. Gotowy sos dodaję do makaronu i mieszam wszystko razem.
  8. Na talerzu posypuję natką pietruszki, prażonymi nasionami słonecznika i wegańskim parmezanem (przepis znajdziesz tutaj).

Smacznego!

DSC_6931_2

Razowe penne z sosem z batata

DSC_6916_2

Razowe penne z sosem z batata

DSC_6891_2

Razowe penne z sosem z batata

 

4 komentarze

  1. Dziękuję za świetny pomysł na bataty, kupiłam i nie za bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, teraz mam obiadek na jutro 🙂

  2. Hania, wędzonej papryki szukałam bardzo długo, w końcu kupiłam na targach ogrodniczych 😛 ale później znalazłam też w Kauflandzie 😉 A sos pycha, tylko wyszło mi go baaaaardzo dużo 🙂

Skomentuj