Składniki:
- pieczarki 0,5 kg
- orzechy nerkowca 1 filiżanka (200 ml)
- cebula 2 sztuki
- biały pieprz pół łyżeczki
- czosnek 3 ząbki
- sól 0,5 - 1 łyżeczka
- płatki drożdżowe 3 łyżki
- natka pietruszki lub koperek do posypania
- olej do podsmażenia
Makaron z pieczarkami w „serowo-śmietanowym” sosie z orzechów nerkowca na szybki obiad:)
Wykonanie:
- Orzechy nerkowca zalewam wrzątkiem na dwie godziny.
- Cebulę kroję i podsmażam na niewielkiej ilości oleju.
- Dodaję pokrojone pieczarki (jeśli są bardzo małe zostawiam w całości).
- Smażę około pół godziny.
- Nerkowce przepłukuję wodą, zalewam szklanką świeżej wody, dodaję biały pieprz, sól, płatki drożdżowe i wyciśnięte ząbki czosnku. Blenduję na gładki sos.
- Sos dodaję do pieczarek i podgrzewam mieszając.
- Podaję z ulubionym makaronem (u mnie razowe świderki), posypany natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego!
Pewnie pyszne musze to zrobic!
Pyszne 😊