Razowe świderki z pieczarkami w sosie z nerkowców

  • 40 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • pieczarki 0,5 kg
  • orzechy nerkowca 1 filiżanka (200 ml)
  • cebula 2 sztuki
  • biały pieprz pół łyżeczki
  • czosnek 3 ząbki
  • sól 0,5 - 1 łyżeczka
  • płatki drożdżowe 3 łyżki
  • natka pietruszki lub koperek do posypania
  • olej do podsmażenia

Makaron z pieczarkami w „serowo-śmietanowym” sosie z orzechów nerkowca na szybki obiad:)

dsc_7842_2

Razowe świderki z pieczarkami w sosie z nerkowców

Wykonanie:

  1. Orzechy nerkowca zalewam wrzątkiem na dwie godziny.
  2. Cebulę kroję i podsmażam na niewielkiej ilości oleju.
  3. Dodaję pokrojone pieczarki (jeśli są bardzo małe zostawiam w całości).
  4. Smażę około pół godziny.
  5. Nerkowce przepłukuję wodą, zalewam szklanką świeżej wody, dodaję biały pieprz, sól, płatki drożdżowe i wyciśnięte ząbki czosnku. Blenduję na gładki sos.
  6. Sos dodaję do pieczarek i podgrzewam mieszając.
  7. Podaję z ulubionym makaronem (u mnie razowe świderki), posypany natką pietruszki lub koperkiem.

Smacznego!

dsc_7838_2

Razowe świderki z pieczarkami w sosie z nerkowców

dsc_7845_2

Razowe świderki z pieczarkami w sosie z nerkowców

2 komentarze

Skomentuj