Składniki:
- papryka (u mnie zielona) 1 sztuka
- mąka pszenna razowa 5 łyżek
- mąka z cieciorki 5 łyżek
- woda ok. 100 ml (pół filiżanki)
- kurkuma ok. 1 łyżeczka
- sól ok. 1/2 łyżeczki
- chilli szczypta
- ryż brązowy 1 filiżanka (200 ml)
- cebula 2 sztuki
- sos sojowy ok. 3-4 łyżki
- imbir suszony 1 łyżeczka
- chilli do smaku
- suszone algi (u mnie kombu) garść
- olej do smażenia
Brązowy ryż z dodatkiem alg i imbiru a do tego pakora z papryki. Możecie podać z sosem bezrybnym (przepis tutaj) albo pomidorowo-cynamonowym (przepis tutaj).
Wykonanie:
- Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu.
- W misce mieszam obie mąki, pół filiżanki wody, kurkumę, szczyptę chilli i pół łyżeczki soli. Powinno powstać gęste ciasto.
- Paprykę kroję w plastry, maczam w cieście i smażę z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Na patelni podsmażam cebulę, dodaję sos sojowy, imbir, szczyptę chilli i pokruszone algi. Przykrywam i duszę przez chwilę, aż algi zmiękną. Mieszam z ugotowanym ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy