Składniki:
- ryż dziki 1 filiżanka (200 ml)
- woda 2 filiżanki
- cebula 1 sztuka
- papryka 1 sztuka
- pomidor 1 sztuka
- cieciorka 1 puszka
- czosnek 2 ząbki
- sok z 1/2 cytryny
- sos sojowy jasny do smaku (u mnie 3 łyżki)
- ostra papryka do smaku (u mnie 1/3 łyżeczki)
- papryka wędzona słodka ok. 1 łyżeczka
- olej do podsmażenia
Dziki ryż, cieciorka i warzywa. Delikatnie przyprawione czosnkiem, sokiem z cytryny, sosem sojowym i wędzoną papryką.
Wykonanie:
- Ryż przepłukuję i zalewam 2 filiżankami wody.
- Gotuję na małym ogniu około pół godziny (aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki).
- Czosnek wyciskam i odstawiam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego).
- Na patelni podsmażam cebulę. Dodaję pokrojoną paprykę, sos sojowy i duszę pod przykryciem kilka minut.
- Do papryki dodaję przepłukaną, odsączoną cieciorkę, obranego i pokrojonego w kostkę pomidora, czosnek i przyprawy. Duszę przez chwilę.
- Na koniec dodaję sok z cytryny i wszystko mieszam razem z ryżem.
Smacznego!
Brak komentarzy