Risotto ze szparagami

  • 60 min
  • 9 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • ryż do risotto (lub inny biały) 1 szklanka (250 ml)
  • szparagi zielone 1 pęczek
  • oliwa z oliwek ok. 3 łyżki
  • białe, wytrawne wino pół szklanki (125 ml)
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do posypania
  • ew. płatki drożdżowe 3 łyżki

Sezonowe risotto z zielonymi szparagami. Prosto, po włosku i pysznie;)

zielone szparagi

Risotto ze szparagami

Wykonanie:

  1. W garnku na 2 łyżkach oliwy podsmażam pokrojoną cebulę i czosnek, aż cebula się zeszkli.
  2. Do garnka wsypuję ryż i podsmażam razem z cebulą przez 2 minuty, mieszając.
  3. Wlewam wino i gotuję, mieszając, aż ryż je wchłonie.
  4. Stopniowo dolewam wodę (po 2 łyżki) i gotuję, mieszając od czasu do czasu, aż woda zostanie wchłonięta. Wówczas dolewam kolejną porcję i robię to tak długo, aż ryż będzie al’dente (jeśli chcecie, żeby risotto było bardziej aromatyczne, zamiast wody użyjcie bulionu warzywnego).
  5. Gdy ryż jest gotowy, dodaję płatki drożdżowe i sól do smaku. Przykrywam garnek i odstawiam na kilka minut.
  6. Szparagi myję, odcinam lub odłamuje twarde końcówki i kroję szparagi na kawałki na skos.
  7. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję szparagi i smażę przez kilka minut, mieszając.
  8. Na talerze nakładam ryż, posypuję szparagami i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

szparagi zielone

Risotto ze szparagami

wegańskie risotto

Risotto ze szparagami

risotto z zielonymi szparagami

Risotto ze szparagami

Brak komentarzy

Skomentuj