Rolmopsy z bakłażana

  • 35 min
  • 7 składników
100%

Składniki na duży talerz rolmopsów:

  • bakłażany 2 średnie sztuki
  • suszone pomidory w oleju 1 słoik (270 g)
  • tofu wędzone 1 kostka (180 g)
  • cebula 1 mała sztuka
  • ew. glony nori 1/3 arkusza
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Tłuściutkie plastry bakłażana z pastą a’la makrelową w środku. Idealne jako przystawka albo danie na świątecznym stole.

Rolmopsy z bakłażana

Rolmopsy z bakłażana

Wykonanie:

  1. Bakłażany kroję wzdłuż w plastry grubości ok. 1 cm, solę każdy plaster i odkładam na kilka minut.
  2. Następnie ręcznikiem papierowym osuszam wodę, którą puściły bakłażany.
  3. Na dużej patelni rozgrzewam cienka warstwę oliwy lub oleju i po kolei smażę plastry przez kilka minut z każdej strony (aż się lekko zarumienią).
  4. Usmażone plastry odkładam na talerz wyłożony papierem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  5. Tofu kroję w kostkę i umieszczam w malakserze z ostrzem S lub w dobrym blenderze.
  6. Dodaję suszone pomidory razem z olejem i ewentualnie pokrojone glony nori (jeśli macie ochotę na bardziej morski smak).
  7. Blenduję razem na pastę. W razie konieczności możecie doprawić pastę do smaku (ja już nic nie dodaję).
  8. Dodaję drobno pokrojoną cebulkę i blenduję ponownie przez chwilę lub mieszam.
  9. Każdy plaster smaruję pastą i zawijam.
  10. Rolmopsy przechowuję w lodówce do kilku dni.

Smacznego!

Rolmopsy z bakłażana

Rolmopsy z bakłażana

Rolmopsy z bakłażana

Rolmopsy z bakłażana

Rolmopsy z bakłażana

Rolmopsy z bakłażana

Brak komentarzy

Skomentuj