Składniki:
- seler 2 średnie sztuki
- cebula 2 sztuki
- ziemniaki 2 sztuki
- lubczyk suszony 1 łyżeczka
- imbir suszony 1 łyżeczka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- liść laurowy 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- nierafinowany olej rzepakowy lub oliwa z oliwek kilka łyżek
- sok z połówki cytryny
- świeżo mielony pieprz do posypania
- czarnuszka do posypania
- sól do smaku
- natka kolendry lub pietruszki do posypania
- suszone pomidory do podania
Rozgrzewająca zupa z selera z dodatkiem aromatycznych przypraw. Jest pyszna polana oliwą, posypana zieleniną i suszonymi pomidorami.
Wykonanie:
- W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
- Dodaję pokrojony seler i ziemniaki.
- Zalewam wodą, żeby przykryła warzywa (u mnie ok. 4 szklanki)
- Dodaję liście laurowe, kumin, imbir, lubczyk i sól.
- Gotuję około pół godziny.
- Dodaje rozgniecione ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw) i sok z cytryny.
- Wyjmuję liście laurowe i blenduję na krem.
- Na talerzach polewam nierafinowanym olejem rzepakowym/oliwą, posypuję pokrojonymi suszonymi pomidorami, natką kolendry/pietruszki i świeżo mielonym pieprzem oraz czarnuszką.
Smacznego!
Brak komentarzy