Składniki:
- cieciorka 1 puszka/słoik (400 g)
- upieczony lub ugotowany w skórce burak 1 średnia sztuka
- rozmaryn 2 gałązki
- pasta tahini 2 łyżki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- ocet jabłkowy lub winny 1 łyżka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- czosnek 1 ząbek
- sól do smaku
- pieprz lub chilli do smaku
Różowa pasta kanapkowa z ciecierzycy z dodatkiem buraka i rozmarynu.
Wykonanie:
- Cieciorkę przepłukuję wodą.
- Dodaję obranego i pokrojonego buraka, rozgnieciony ząbek czosnku, drobno poszatkowane listki rozmarynu i resztę składników.
- Blenduję na pastę. Do smaku dodaję sól i pieprz.
- Podaję z pieczywem, do maczania warzyw, do posmarowania pity lub wrapa.
Smacznego!
Brak komentarzy