Składniki:
- ryż biały 1 szklanka
- woda 3 szklanki
- mleko roślinne 1 szklanka
- cukier/ksylitol/syrop klonowy lub z agawy 1/2 szklanki
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- sok z buraka ok. 7 łyżek
- masło/margaryna wegańska lub olej kokosowy 250 g
Podstawowy przepis na różowy krem zrobiony z … ryżu:) Do tortów, deserów albo do jedzenia łyżeczką.
Wykonanie:
- Ryż przepłukuję i zalewam 3 szklankami wody. Gotuję około 20 minut (aż ryż się lekko rozgotuje).
- Słodzę, dodaję cukier z wanilią, mleko roślinne i sok z buraka. Blenduję na gładki budyń.
- Gdy budyń przestygnie, dodaję pokrojone w kostkę masło/margarynę i miksuję na krem.
Smacznego!
Krem wygląda obłędnie. Tylko czy ten ryż ma być zmiksowany razem z wodą, w której się gotował?
hej, ryz powinien wchłonąć wodę, gotuj tak długo, aż wchłonie:)
Hmmm… Czy czuć smak buraka?
ja nie czuję:)
Czy można na coś innego zamienić masło/margarynę?
olej kokosowy albo gęsta czesc ze schłodzonej puszki z mlekiem kokosowym
Nie wiem kto wymtslil zeby ryzu uzyc do robienia kremu ale powinien dostac za ten przepis nagrode nobla. Krem gesty, swietny w smaku. Nie czuc ryzem ani buraczka. Kremowy, delikatny. Idealny do tortow dla wymagajacych. Robilam wczoraj. Goraco polecam. Swietna strona. Swietne przepisy. Pozdrawiam.
Dzięki! Bardzo się cieszę, że smakuje! Z ryżu robię też „nutellę” i masę do ciast, polecam;)
A czy można prosić o przepis na nutelle i masę do ciast z ryżu?
Mi nie wyszło: ( tak jakby za dużo oleju kokosowego….:(
Nie wyszło w smaku? czy jak?
Świetny krem – nie miałam buraka, dałam whisy i skórkę pomarańczy kolor co prawda nijaki ale w smaku rewela!
ooo, super:)
W jakim celu jest tutaj masło / olej? Bez tego tłuszczu masa nie będzie sztywna?
nadaje kremowej konsystencji:)
Wyjdzie na maśle klarowanym? Bo nic innego nie możemy 🙁
mysle, że tak:)