Składniki:
- ryż (u mnie brązowy) 1 szklanka (250 ml)
- por 1 sztuka
- cukinia 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka
- zioła prowansalskie 2 łyżki
- ocet winny 2 łyżki
- sól do smaku
- chilli lub pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do polania
- ew. siemię lniane 1 łyżka
Klasyczne połączenie smaków. Prosty ryż z warzywami, z dodatkiem ziół, oliwy i octu winnego.
Wykonanie:
- Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Warzywa kroję drobno, podlewam wodą (około 200 ml), dodaję zioła prowansalskie, sól, chilli, siemię lniane i duszę, aż warzywa zmiękną, ale będą al’dente (u mnie około 20 minut).
- Pod koniec gotowania dodaję ocet winny.
- Warzywa nakładam na ryż i polewam oliwą z oliwek.
- Podaję z ulubioną sałatą i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy