Ryż z warzywami po włosku

  • 25 min
  • 12 składników
86%

Składniki:

  • ryż (u mnie brązowy) 1 szklanka (250 ml)
  • por 1 sztuka
  • cukinia 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • zioła prowansalskie 2 łyżki
  • ocet winny 2 łyżki
  • sól do smaku
  • chilli lub pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do polania
  • ew. siemię lniane 1 łyżka

Klasyczne połączenie smaków. Prosty ryż z warzywami, z dodatkiem ziół, oliwy i octu winnego.

DSC_6900_2

Ryż z warzywami po włosku

Wykonanie:

  1. Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Warzywa kroję drobno, podlewam wodą (około 200 ml), dodaję zioła prowansalskie, sól, chilli, siemię lniane i duszę, aż warzywa zmiękną, ale będą al’dente (u mnie około 20 minut).
  3. Pod koniec gotowania dodaję ocet winny.
  4. Warzywa nakładam na ryż i polewam oliwą z oliwek.
  5. Podaję z ulubioną sałatą i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

DSC_6886_2

Ryż z warzywami po włosku

DSC_6918_2

Ryż z warzywami po włosku

Brak komentarzy

Skomentuj