Składniki:
- pół małego arbuza
- czarne oliwki 1 mały słoiczek
- czerwona cebula 1 sztuka
- tofu ziołowe lub naturalne 1 kostka (180 g)
- nać pietruszki 1/2 pęczka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- ocet winny 3 łyżki
- pieprz grubomielony do smaku
- ocet balsamiczny do polania
Zaskakująca sałatka na upały. Kto nie wierzy w połączenie arbuza z cebulą, oliwkami i pietruszką, radzę spróbować:) Idealnie komponuje się z bagietką, polana dodatkowo glazurą balsamiczną…
Wykonanie:
- Arbuza wydrążam i kroję w kostkę, przekładam do miski, łupinę zachowuję.
- Dodaję odsączone oliwki, pokrojone w kostkę tofu i cebulę pokrojoną w krążki.
- Dodaję oliwę, ocet winny, pieprz i poszatkowaną pietruszkę.
- Mieszam delikatnie i przekładam do łupiny arbuza.
- Przygotowuję bezpośrednio przed jedzeniem,bo arbuz puszcza dużo wody.
Smacznego!
Brak komentarzy