Składniki na dużą miskę:
- ryż (u mnie parboiled) 100 g
- mieszanka warzywna do sałatki jarzynowej 1 litrowy słoik
- granulat sojowy 1 opakowanie (100 g)
- roślinny majonez 1 szklanka (250 ml)
- ogórki konserwowe 2 sztuki
- czerwona cebula 1 sztuka
- musztarda 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
Bardzo prosta w przygotowaniu wegańska sałatka ryżowa jak z tuńczykiem. Na imprezę, na wynos do pracy, na kolację, a nawet na kanapkę:)
Wykonanie:
- Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możecie użyć dowolnego ryżu, ważne, żeby ugotować go na sypko. Pozostawiam do ostygnięcia.
- Granulat sojowy zalewam wodą, solę i gotuję przez chwilę. Następnie odsączam i studzę.
- Zamiast granulatu, możecie przygotować „tuńczyka” z tofu – przepis znajdziecie TUTAJ.
- Drobno kroję ogórki konserwowe i cebulę.
- W misce umieszczam ugotowany ryż, granulat sojowy, odsączone warzywa ze słoika.
- Dodaje ogórki, cebulę, majonez (możecie użyć kupnego lub domowego) i musztardę.
- Doprawiam solą i pieprzem.
- Wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby sałatka się „przegryzła”.
Smacznego!
Brak komentarzy