Składniki na dużą miskę:
- ryż (u mnie parboiled) 100 g
- mieszanka warzywna do sałatki jarzynowej 1 litrowy słoik
- granulat sojowy 1 opakowanie (100 g)
- roślinny majonez 1 szklanka (250 ml)
- ogórki konserwowe 2 sztuki
- czerwona cebula 1 sztuka
- musztarda 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
Bardzo prosta w przygotowaniu wegańska sałatka ryżowa jak z tuńczykiem. Na imprezę, na wynos do pracy, na kolację, a nawet na kanapkę:)
Wykonanie:
- Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możecie użyć dowolnego ryżu, ważne, żeby ugotować go na sypko. Pozostawiam do ostygnięcia.
- Granulat sojowy zalewam wodą, solę i gotuję przez chwilę. Następnie odsączam i studzę.
- Zamiast granulatu, możecie przygotować „tuńczyka” z tofu – przepis znajdziecie TUTAJ.
- Drobno kroję ogórki konserwowe i cebulę.
- W misce umieszczam ugotowany ryż, granulat sojowy, odsączone warzywa ze słoika.
- Dodaje ogórki, cebulę, majonez (możecie użyć kupnego lub domowego) i musztardę.
- Doprawiam solą i pieprzem.
- Wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby sałatka się „przegryzła”.
Smacznego!
Wszystkie danie są pięknie prezentowane na zdjęciach. Ale Twoje talerze mnie zachwyciły. To wszystko wyglądają bajecznie. Sałatka wygląda super, postaram się dzisiaj wypróbować.
dziekuje!:)