Sałatka beztuńczykowa

  • 30 min
  • 8 składników
100%

Składniki na dużą miskę:

  • ryż (u mnie parboiled) 100 g
  • mieszanka warzywna do sałatki jarzynowej 1 litrowy słoik
  • granulat sojowy 1 opakowanie (100 g)
  • roślinny majonez 1 szklanka (250 ml)
  • ogórki konserwowe 2 sztuki
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • musztarda 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

Bardzo prosta w przygotowaniu wegańska sałatka ryżowa jak z tuńczykiem. Na imprezę, na wynos do pracy, na kolację, a nawet na kanapkę:)

Sałatka beztuńczykowa

Sałatka beztuńczykowa

Wykonanie:

  1. Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możecie użyć dowolnego ryżu, ważne, żeby ugotować go na sypko. Pozostawiam do ostygnięcia.
  2. Granulat sojowy zalewam wodą, solę i gotuję przez chwilę. Następnie odsączam i studzę.
  3. Zamiast granulatu, możecie przygotować „tuńczyka” z tofu – przepis znajdziecie TUTAJ.
  4. Drobno kroję ogórki konserwowe i cebulę.
  5. W misce umieszczam ugotowany ryż, granulat sojowy, odsączone warzywa ze słoika.
  6. Dodaje ogórki, cebulę, majonez (możecie użyć kupnego lub domowego) i musztardę.
  7. Doprawiam solą i pieprzem.
  8. Wstawiam do lodówki na kilka godzin, żeby sałatka się „przegryzła”.

Smacznego!

Sałatka beztuńczykowa

Sałatka beztuńczykowa

Sałatka beztuńczykowa

Sałatka beztuńczykowa

Sałatka beztuńczykowa

Sałatka beztuńczykowa

2 komentarze

  1. Wszystkie danie są pięknie prezentowane na zdjęciach. Ale Twoje talerze mnie zachwyciły. To wszystko wyglądają bajecznie. Sałatka wygląda super, postaram się dzisiaj wypróbować.

Skomentuj