Sałatka brokułowa z fetą

  • 10 min
  • 8 składników
100%

Składniki na dużą miskę:

  • brokuły 1 sztuka
  • kukurydza 1 puszka (400 g)
  • wegańska feta 1 kostka (ok. 200 g)
  • majonez roślinny 1 filiżanka (200 ml)
  • naturalny jogurt roślinny 1 filiżanka (200 ml)
  • czosnek 2 ząbki
  • płatki migdałowe lub pestki słonecznika duża garść
  • ew. sól i pieprz do smaku

Klasyczna sałatka z brokułami, fetą i sosem czosnkowym w wersji roślinnej;) Czasem przygotowuję ją na obiad i dodaję pełnoziarnisty makaron na spód.

Sałatka brokułowa z fetą

Sałatka brokułowa z fetą

Wykonanie:

  1. Brokuła myję, dzielę na różyczki i gotuję na parze lub w wodzie przez 3-4 minuty (żeby był al’dente). Następnie zostawiam do ostygnięcia.
  2. W miseczce mieszam majonez (możecie użyć domowego sojonezu) i jogurt.
  3. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku i mieszam.
  4. Do miski (najlepiej przezroczystej) wsypuję opłukaną i odsączoną kukurydzę.
  5. Posypuję pokrojoną w kawałki fetą (możecie użyć gotowej lub na bazie tofu albo mąki z ciecierzycy).
  6. Następnie układam różyczki brokuła i polewam sosem czosnkowym.
  7. Na suchej patelni prażę płatki migdałowe lub pestki słonecznika, aż się zarumienią. Posypuję sałatkę.

Smacznego!

Sałatka brokułowa z fetą

Sałatka brokułowa z fetą

Sałatka brokułowa z fetą

Sałatka brokułowa z fetą