Składniki na dużą miskę:
- brokuły 1 sztuka
- kukurydza 1 puszka (400 g)
- wegańska feta 1 kostka (ok. 200 g)
- majonez roślinny 1 filiżanka (200 ml)
- naturalny jogurt roślinny 1 filiżanka (200 ml)
- czosnek 2 ząbki
- płatki migdałowe lub pestki słonecznika duża garść
- ew. sól i pieprz do smaku
Klasyczna sałatka z brokułami, fetą i sosem czosnkowym w wersji roślinnej;) Czasem przygotowuję ją na obiad i dodaję pełnoziarnisty makaron na spód.
Wykonanie:
- Brokuła myję, dzielę na różyczki i gotuję na parze lub w wodzie przez 3-4 minuty (żeby był al’dente). Następnie zostawiam do ostygnięcia.
- W miseczce mieszam majonez (możecie użyć domowego sojonezu) i jogurt.
- Dodaję rozgniecione ząbki czosnku i mieszam.
- Do miski (najlepiej przezroczystej) wsypuję opłukaną i odsączoną kukurydzę.
- Posypuję pokrojoną w kawałki fetą (możecie użyć gotowej lub na bazie tofu albo mąki z ciecierzycy).
- Następnie układam różyczki brokuła i polewam sosem czosnkowym.
- Na suchej patelni prażę płatki migdałowe lub pestki słonecznika, aż się zarumienią. Posypuję sałatkę.
Smacznego!
Brak komentarzy