Składniki na dużą michę:
- makaron sojowy (lub ryżowy) 300 g
- prażone orzeszki ziemne 1 szklanka (250 ml)
- duży ogórek 1 sztuka
- tofu wędzone 1 kostka (180 g)
- sos sojowy ok. 4 łyżki
- masło orzechowe 100% ok. 2 łyżki
- ocet (u mnie jabłkowy) ok. 2 łyżki
- imbir suszony 1 łyżeczka
- ew. szczypiorek do posypania
- ew. pomidorki koktajlowe do podania
Chrupiąca sałatka z makaronem sojowym, tofu, warzywami, orzeszkami ziemnymi i sosem na bazie masła orzechowego. Pożywna sałatka na wynos do lunchboxa;)
Wykonanie:
- Makaron przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzę.
- Do makaronu dodaję pokrojone tofu, ogórka i fistaszki. Możecie wymieszać wszystko w dużej misce lub poukładać porcje na talerzach.
- Przygotowuję sos: w kubku mieszam masło orzechowe, sos sojowy, imbir i ocet. Mieszam dokładnie i dodaję do sałatki.
- Sałatkę możecie posypać szczypiorkiem i ozdobić pomidorkami.
Smacznego!
Brak komentarzy