Składniki na dużą miskę:
- dojrzałe pomidory 5 średnich sztuk
- wegańska śmietana lub jogurt 1 filiżanka (200 ml)
- curry w proszku 1 łyżka
- sok z jednej cytryny
- czosnek 2 ząbki
- sól do smaku
- chilli w proszku szczypta
Przepis na tę sałatkę przywiozłam wiele lat temu z Odessy. Od tamtej pory robię ją regularnie. Jest wspaniała jako dodatek do obiadu albo jako surówka do wege kebabu.W dodatku jest super zdrowa! Pomidory to bogactwo likopenu – silnego przeciwutleniacza, natomiast curry uznawane jest za najzdrowszą przyprawę świata. Do tego mamy tam czosnek o właściwościach przeciwzapalnych💚
Wykonanie:
- Pomidory myję, kroję w kostkę i przekładam do miski.
- Śmietanę lub jogurt mieszam z curry, solą, chilli, rozgniecionymi ząbkami czosnku i sokiem z cytryny.
- Sos curry dodaję do pomidorów i mieszam wszystko razem. Doprawiam solą.
- Ta sałatka wspaniale pasuje jako wypełnienie do wegańskiego kebabu!
Smacznego!
Brak komentarzy