Sałatka pomidorowa w śmietanowym sosie curry

  • 10 min
  • 7 składników
100%

Składniki na dużą miskę:

  • dojrzałe pomidory 5 średnich sztuk
  • wegańska śmietana lub jogurt 1 filiżanka (200 ml)
  • curry w proszku 1 łyżka
  • sok z jednej cytryny
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • chilli w proszku szczypta

Przepis na tę sałatkę przywiozłam wiele lat temu z Odessy. Od tamtej pory robię ją regularnie. Jest wspaniała jako dodatek do obiadu albo jako surówka do wege kebabu.W dodatku jest super zdrowa! Pomidory to bogactwo likopenu – silnego przeciwutleniacza, natomiast curry uznawane jest za najzdrowszą przyprawę świata. Do tego mamy tam czosnek o właściwościach przeciwzapalnych💚

Sałatka pomidorowa w śmietanowym sosie curry

Sałatka pomidorowa w śmietanowym sosie curry

Wykonanie:

  1. Pomidory myję, kroję w kostkę i przekładam do miski.
  2.  Śmietanę lub jogurt mieszam z curry, solą, chilli, rozgniecionymi ząbkami czosnku i sokiem z cytryny.
  3. Sos curry dodaję do pomidorów i mieszam wszystko razem. Doprawiam solą.
  4. Ta sałatka wspaniale pasuje jako wypełnienie do wegańskiego kebabu!

Smacznego!

Sałatka pomidorowa w śmietanowym sosie curry

Sałatka pomidorowa w śmietanowym sosie curry

Sałatka pomidorowa w śmietanowym sosie curry

Sałatka pomidorowa w śmietanowym sosie curry

Sałatka pomidorowa w śmietanowym sosie curry

Sałatka pomidorowa w śmietanowym sosie curry

Brak komentarzy

Skomentuj