Składniki na imprezową ilość:
- sałata lodowa (ew. inna ulubiona) pół główki
- papryka (w dowolnym kolorze) 1 sztuka
- czerwona cebula 1 sztuka
- awokado 1 sztuka
- ogórek 1 mała sztuka
- pomidorki koktajlowe duża garść
- tofu wędzone 1 kostka (180 g)
- czerwona fasola (gotowana lub z puszki) 1 szklanka (250 ml)
- kukurydza 1 szklanka (250 ml)
- limonka 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- natka kolendry lub pietruszki do posypania
- oliwa z oliwek do polania
- ew. papryczka chilli do smaku
- sól do smaku
- ew. mini kolby kukurydzy do dekoracji
- naturalny jogurt roślinny do podania
- wędzona papryka do posypania
- nachosy lub tortilla do podania
Pyszna, kolorowa sałatka rodem z Teksasu w wegańskiej wersji. Świetnie sprawdzi się na imprezie albo jako lekkie danie na wynos.
Wykonanie:
- Warzywa myję, obieram i kroję.
- Tofu rozgniatam widelcem.
- Do jogurtu naturalnego dodaję rozgniecione ząbki czosnku i szczyptę soli. Mieszam.
- Sałatkę możecie podać dowolnie: ułożyć składniki warstwami w dużej misce, porcjami na dużym talerzu lub jako pojedyncze porcje na mniejszych talerzykach lub miseczkach.
- Wszystko polewam oliwą, sokiem z limonki, posypuję solą i wędzoną papryką. Sałatkę możecie wymieszać z sosem czosnkowym lub podać go oddzielnie do maczania nachosów.
Smacznego!
Brak komentarzy