Sałatka TACO

  • 15 min
  • 19 składników

Składniki na imprezową ilość:

  • sałata lodowa (ew. inna ulubiona) pół główki
  • papryka (w dowolnym kolorze) 1 sztuka
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • awokado 1 sztuka
  • ogórek 1 mała sztuka
  • pomidorki koktajlowe duża garść
  • tofu wędzone 1 kostka (180 g)
  • czerwona fasola (gotowana lub z puszki) 1 szklanka (250 ml)
  • kukurydza 1 szklanka (250 ml)
  • limonka 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • natka kolendry lub pietruszki do posypania
  • oliwa z oliwek do polania
  • ew. papryczka chilli do smaku
  • sól do smaku
  • ew. mini kolby kukurydzy do dekoracji
  • naturalny jogurt roślinny do podania
  • wędzona papryka do posypania
  • nachosy lub tortilla do podania

Pyszna, kolorowa sałatka rodem z Teksasu w wegańskiej wersji. Świetnie sprawdzi się na imprezie albo jako lekkie danie na wynos.

Sałatka TACO

Sałatka TACO

Wykonanie:

  1. Warzywa myję, obieram i kroję.
  2. Tofu rozgniatam widelcem.
  3. Do jogurtu naturalnego dodaję rozgniecione ząbki czosnku i szczyptę soli. Mieszam.
  4. Sałatkę możecie podać dowolnie: ułożyć składniki warstwami w dużej misce, porcjami na dużym talerzu lub jako pojedyncze porcje na mniejszych talerzykach lub miseczkach.
  5. Wszystko polewam oliwą, sokiem z limonki, posypuję solą i wędzoną papryką. Sałatkę możecie wymieszać z sosem czosnkowym lub podać go oddzielnie do maczania nachosów.

Smacznego!

Sałatka TACO

Sałatka TACO

Sałatka TACO

Sałatka TACO

Sałatka TACO

Sałatka TACO

Sałatka TACO

Sałatka TACO