Składniki:
- bakłażany 2 sztuki
- cebula 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- sok z jednej cytryny
- chilli 1 papryczka (lub suszone do smaku)
- tymianek suszony 1 łyżka
- sól do smaku
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- jogurt naturalny roślinny (u mnie sojowy) ok. 1 filiżanka (200 ml)
Z zestawieniem bakłażana i jogurtu spotkałam się w Turcji, Bułgarii, Gruzji, na Węgrzech i w Iranie. Pewnie dodalibyście jeszcze inne kraje. Czasem w wersji z pokrojonym bakłażanem albo w formie pasty do maczania pieczywa. Bakłażany zazwyczaj wcześniej się grilluje, ja podsmażam je z cebulą. Taka sałatka sprawdzi się na ciepło i na zimno, jako dodatek do obiadu, kanapek, wypełnienie do pity albo jako sos do makaronu.
Wykonanie:
- Cebulę podsmażam na niewielkiej ilości oliwy.
- Dodaję drobno pokrojoną papryczkę chilli, pokrojonego w kostkę bakłażana, sól i tymianek.
- Podlewam lekko wodą, żeby bakłażan się nie przypalał i duszę pod przykryciem około 20-30 minut (aż zmięknie).
- Wyłączam gaz, dodaję sok z cytryny, wyciśnięte ząbki czosnku i jogurt.
- Mieszam dokładnie.
Smacznego!
Brak komentarzy