Składniki:
- niewielkie buraki 6 sztuk
- kapusta kiszona 1 szklanka
- biała fasola 1 puszka
- olej rzepakowy (u mnie nierafinowany) 3 łyżki
- sos sojowy jasny 3 łyżki
- pieprz grubomielony do smaku
Sałatka wileńska w uproszczonej wersji. Tylko trzy składniki stanowiące super połączenie: pieczone buraki, biała fasola i kapusta kiszona. Przy okazji bomba żelazowa;)
Wykonanie:
- Buraki myję i wkładam do żaroodpornego naczynia. Większe kroję na pół lub na ćwiartki.
- Zapiekam pod przykryciem około 60 minut w 190 stopniach.
- Po wystudzeniu obieram i kroję w dość drobną kostkę.
- Fasolę z puszki opłukuję i dodaję do buraków.
- Dodaję pokrojoną kapustę kiszoną, olej, sos sojowy i pieprz. Mieszam.
- Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, pomińcie fasolę i olej, a zamiast sosu sojowego dodajcie sól himalajską.
Smacznego!
salatka z czasow mojego dziecinstwa robila ja moja mama przepis z Bialorusi lecz do tego przepisu dodam drobno pokrojona cebule do smaku buraki gotowane koniecznie krojone tak robila moja mama ale moga byc grubotarkowane i koniecznie troche cukru pycha na Bialoruci nazywano ja winahred malo roboty wysmienita i inna niz wszystkie smacznego pozdrawiam robic i wcinac
i do tego bardzo zdrowa:) Też robiłam wersję z cebulką i z drobno pokrojonym jabłkiem:)
W rodzinie mojej mamy (ma teraz 94 lata) robiono na wilenszczyznie taka salatke z dodatkiem podsmarzonej cebuli. Przyswoila ten przepis bratowa w Sopocie, ktora co roku pytam o detale. Sam juz od lat podaje te salatke w Norwegii. Mam nadzieje, ze moje dzieci tez to przejma jak beda mialy u siebie wigilie.
Ooo, spróbuję z podsmażoną cebulą… musi byc pyszne:)
Bardzo smaczna!Jak każdy przepis z blogu, którego próbowałam! Super!
Bardzo się cieszę:)))