Sałatka z buraków, fasoli i kiszonej kapusty

  • 75 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • niewielkie buraki 6 sztuk
  • kapusta kiszona 1 szklanka
  • biała fasola 1 puszka
  • olej rzepakowy (u mnie nierafinowany) 3 łyżki
  • sos sojowy jasny 3 łyżki
  • pieprz grubomielony do smaku

Sałatka wileńska w uproszczonej wersji. Tylko trzy składniki stanowiące super połączenie: pieczone buraki, biała fasola i kapusta kiszona. Przy okazji bomba żelazowa;)

DSC_53261

Sałatka z buraków, fasoli i kiszonej kapusty

Wykonanie:

  1. Buraki myję i wkładam do żaroodpornego naczynia. Większe kroję na pół lub na ćwiartki.
  2. Zapiekam pod przykryciem około 60 minut w 190 stopniach.
  3. Po wystudzeniu obieram i kroję w dość drobną kostkę.
  4. Fasolę z puszki opłukuję i dodaję do buraków.
  5. Dodaję pokrojoną kapustę kiszoną, olej, sos sojowy i pieprz. Mieszam.
  6. Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, pomińcie fasolę i olej, a zamiast sosu sojowego dodajcie sól himalajską.

Smacznego!

DSC_53411

Sałatka z buraków, fasoli i kiszonej kapusty

DSC_53451

Sałatka z buraków, fasoli i kiszonej kapusty

DSC_53561

Sałatka z buraków, fasoli i kiszonej kapusty

 

6 komentarzy

  1. salatka z czasow mojego dziecinstwa robila ja moja mama przepis z Bialorusi lecz do tego przepisu dodam drobno pokrojona cebule do smaku buraki gotowane koniecznie krojone tak robila moja mama ale moga byc grubotarkowane i koniecznie troche cukru pycha na Bialoruci nazywano ja winahred malo roboty wysmienita i inna niz wszystkie smacznego pozdrawiam robic i wcinac

  2. W rodzinie mojej mamy (ma teraz 94 lata) robiono na wilenszczyznie taka salatke z dodatkiem podsmarzonej cebuli. Przyswoila ten przepis bratowa w Sopocie, ktora co roku pytam o detale. Sam juz od lat podaje te salatke w Norwegii. Mam nadzieje, ze moje dzieci tez to przejma jak beda mialy u siebie wigilie.

Skomentuj