Składniki na 2 porcje:
- czerwona kapusta połowa małej główki
- seler naciowy 2 łodygi
- marchewka 2 sztuki
- tempeh (ew. tofu) 1 kostka (ok. 190 g)
- masło orzechowe 2 czubate łyżki
- sos sojowy 4 łyżki
- sok z jednej limonki
- orzeszki ziemne do posypania
- szczypiorek do posypania
- papryczka chilli do smaku
- sól do smaku
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia
Chrupiąca sałatka z czerwonej kapusty i tempehu z dodatkiem orzechowego sosu satay.

Sałatka z czerwonej kapusty z tempehem i sosem satay
Wykonanie:
- Tempeh kroję w kosteczkę i podsmażam na patelni na złoty kolor.
- Kapustę kroję drobno i nakładam na talerze lub miseczki.
- Dodaję seler naciowy i marchewki pokrojone w plasterki.
- Posypuję podsmażonym tempehem.
- Do kubka nakładam masło orzechowe.
- Dodaję sos sojowy i sok z limonki. Mieszam dokładnie. Dodaję odrobinę wody do uzyskania konsystencji gęstego sosu i mieszam ponownie.
- Sosem polewam zawartość talerzy.
- Posypuję orzeszkami ziemnymi, szczypiorkiem i pokrojonym chilli.
Smacznego:)

Sałatka z czerwonej kapusty z tempehem i sosem satay

Sałatka z czerwonej kapusty z tempehem i sosem satay

Sałatka z czerwonej kapusty z tempehem i sosem satay
Na ile porcji jest ten przepis?
2 duze porcje