Sałatka z czerwonej kapusty z tempehem i sosem satay

  • 15 min
  • 12 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • czerwona kapusta połowa małej główki
  • seler naciowy 2 łodygi
  • marchewka 2 sztuki
  • tempeh (ew. tofu) 1 kostka (ok. 190 g)
  • masło orzechowe 2 czubate łyżki
  • sos sojowy 4 łyżki
  • sok z jednej limonki
  • orzeszki ziemne do posypania
  • szczypiorek do posypania
  • papryczka chilli do smaku
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia

Chrupiąca sałatka z czerwonej kapusty i tempehu z dodatkiem orzechowego sosu satay.

Sałatka z czerwonej kapusty z tempehem i sosem satay

Sałatka z czerwonej kapusty z tempehem i sosem satay

Wykonanie:

  1. Tempeh kroję w kosteczkę i podsmażam na patelni na złoty kolor.
  2. Kapustę kroję drobno i nakładam na talerze lub miseczki.
  3. Dodaję seler naciowy i marchewki pokrojone w plasterki.
  4. Posypuję podsmażonym tempehem.
  5. Do kubka nakładam masło orzechowe.
  6. Dodaję sos sojowy i sok z limonki. Mieszam dokładnie. Dodaję odrobinę wody do uzyskania konsystencji gęstego sosu i mieszam ponownie.
  7. Sosem polewam zawartość talerzy.
  8. Posypuję orzeszkami ziemnymi, szczypiorkiem i pokrojonym chilli.

Smacznego:)

Sałatka z czerwonej kapusty z tempehem i sosem satay

Sałatka z czerwonej kapusty z tempehem i sosem satay

Sałatka z czerwonej kapusty z tempehem i sosem satay

Sałatka z czerwonej kapusty z tempehem i sosem satay

Sałatka z czerwonej kapusty z tempehem i sosem satay

Sałatka z czerwonej kapusty z tempehem i sosem satay