Składniki na 2 porcje:
- świeży szpinak 2 garście
- dojrzałe awokado 1 sztuka
- świeże figi 3-4 sztuki
- czerwona papryka połowa
- papryczka chilli do smaku
- feta roślinna lub tofu naturalne namoczone na noc w wodzie po oliwkach 1 kostka (ok. 180 g)
- orzechy nerkowca lub włoskie garść
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sok z połówki cytryny
- świeżo mielony pieprz do smaku
- sól do smaku
Pyszna sałatka ze świeżymi figami, szpinakiem, dojrzałym awokado i prażonymi orzechami nerkowca poleca się na drugie śniadanie albo na wynos do pracy;)
Wykonanie:
- Jeśli dodajesz do sałatki tofu, to dzień wcześniej pokrój je w kostkę, włóż do wody po zielonych oliwkach lub ogórkach kiszonych i wstaw na noc do lodówki.
- Na talerze lub miski nałóż po garści szpinaku.
- Dodaje pokrojone awokado, paprykę, fetę lub zamarynowane tofu, posiekaną papryczkę chilli i figi pokrojone w ćwiartki.
- Orzechy upraż przez chwilę na suchej patelni, aż się zarumienią i posyp sałatkę.
- posyp świeżo mielonym pieprzem, solą, polej oliwą i sokiem z cytryny.
Smacznego!
Uwielbiam takie urozmaicone kolory na talerzu! Od razu zachęca do jedzenia czegoś zdrowego 🙂 Figi świeże bardzo lubię 🙂