Sałatka z figami

  • 10 min
  • 11 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • świeży szpinak 2 garście
  • dojrzałe awokado 1 sztuka
  • świeże figi 3-4 sztuki
  • czerwona papryka połowa
  • papryczka chilli do smaku
  • feta roślinna lub tofu naturalne namoczone na noc w wodzie po oliwkach 1 kostka (ok. 180 g)
  • orzechy nerkowca lub włoskie garść
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sok z połówki cytryny
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • sól do smaku

Pyszna sałatka ze świeżymi figami, szpinakiem, dojrzałym awokado i prażonymi orzechami nerkowca poleca się na drugie śniadanie albo na wynos do pracy;)

Sałatka z figami

Sałatka z figami

Wykonanie:

  1. Jeśli dodajesz do sałatki tofu, to dzień wcześniej pokrój je w kostkę, włóż do wody po zielonych oliwkach lub ogórkach kiszonych i wstaw na noc do lodówki.
  2. Na talerze lub miski nałóż po garści szpinaku.
  3. Dodaje pokrojone awokado, paprykę, fetę lub zamarynowane tofu, posiekaną papryczkę chilli i figi pokrojone w ćwiartki.
  4. Orzechy upraż przez chwilę na suchej patelni, aż się zarumienią i posyp sałatkę.
  5. posyp świeżo mielonym pieprzem, solą, polej oliwą i sokiem z cytryny.

Smacznego!

Sałatka z figami

Sałatka z figami

Sałatka z figami

Sałatka z figami

Sałatka z figami

Sałatka z figami

 

1 Komentarz

Skomentuj