Składniki:
- cukinia 1 sztuka
- bakłażan 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- czerwona cebula 1 sztuka
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- oregano 1 łyżka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- sól do smaku
- chilli do smaku
- orzechy pekan lub włoskie 2 garście
- tofu wędzone pół kostki
- bułka grahamka 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- glazura balsamiczna do polania
- pomidorki koktajlowe 2 garście
- rukola 2 garście
- roszponka 2 garście
Elegancka sałatka pełna pyszności. Ze smażonymi warzywami, prażonymi orzechami, grzanką z wędzonym tofu i czosnkiem.
Wykonanie:
- Na dużej patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy.
- Dodaję pokrojoną cebulę, paprykę, cukinię i bakłażana. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Dodaję sól, chilli, oregano, wędzoną paprykę, przykrywam i duszę, aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu (uważajcie, żeby ich nie rozgotować).
- W międzyczasie na suchej patelni podprażam orzechy pekan lub włoskie (aż się zarumienią).
- Zdejmuję orzechy z patelni i nalewam na nią niewielką ilość oliwy. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku.
- Na rozgrzaną oliwę z czosnkiem kładę plastry grahamki i tofu. Podsmażam.
- Na miski kładę po garści rukoli i roszponki. Na to układam ostudzone warzywa i pokrojone pomidorki koktajlowe. Polewam sosem, który puściły warzywa.
- Na wierzch kładę grzankę z plastrem tofu.
- Wszystko posypuje orzechami i polewam glazurą balsamiczną.
Smacznego!
Wspaniale wygląda ta sałatka. Muszę spróbować, bo jestem ciekaw smaku 😉