Składniki:
- jarmuż 4 duże liście
- dojrzała brzoskwinia 1 sztuka
- kuskus 1/2 szklanki
- pestki dyni garść
- czerwona papryka 1 sztuka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- ocet winny 2 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- chilli szczypta
- curry 1/2 łyżeczki
- sól szczypta
Dla wielbicieli owoców w sałatkach. Zdrowa i pożywna sałatka z jarmużu. Idealna na wynos. Dobrze pogniećcie liście, a będą miękkie i delikatne.
Wykonanie:
- Kuskus zalewam wrzątkiem, dodaję sól i odstawiam aż napęcznieje i przestygnie.
- Jarmuż myję i oddzielam liście od gałązek. Dokładnie ugniatam liście w dłoniach, aby stały się miękkie i kroję lub drę na kawałki.
- Do miski przekładam kuskus i jarmuż. Dodaję pokrojone w kostkę paprykę i brzoskwinię.
- Posypuję pestkami dyni.
- Do szklanki nalewam oliwę, ocet winny, dodaję wyciśnięty czosnek i przyprawy.
- Wymieszanym sosem polewam sałatkę.
Smacznego!
Brak komentarzy