Składniki:
- jarmuż 1 opakowanie 150 g (kilka liści)
- burak gotowany lub pieczony 1 sztuka
- pomidor 1 sztuka
- oliwki zielone 1 filiżanka (200 ml)
- fasola czerwona z puszki 1 filiżanka (200 ml)
- mała cebulka 1 sztuka
- ocet balsamiczny 1-2 łyżki
- oliwa z oliwek 1-2 łyżki
- czarnuszka 1 łyżka
- biały pieprz do smaku
Surowy jarmuż albo się kocha albo nienawidzi;) Ja potrzebowałam czasu, ale teraz go uwielbiam. Najpierw był tylko dodatkiem do sałatek, a teraz gra w nich główną rolę;)
Wykonanie:
- Liście jarmużu oddzielam od twardych łodyg.
- Nabieram porcje jarmużu w garść, ugniatam dokładnie, a następnie drobno kroję i wsypuję do miski.
- Dodaję pokrojonego pomidora, buraka, cebulkę, oliwki i fasolę.
- Polewam oliwą, octem balsamicznym, posypuję czarnuszką i białym pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy