Sałatka z kaszy gryczanej i kiszonej brukselki

  • 10 min
  • 11 składników
100%

Składniki na dużą miskę:

  • ugotowana kasza gryczana 1 szklanka (250 ml)
  • kiszona brukselka ok. 10 sztuk
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • czarne oliwki 1 szklanka (250 ml)
  • ugotowana ciecierzyca 1 szklanka (250 ml)
  • pestki słonecznika 1 duża garść
  • natka pietruszki 1 mały pęczek
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • czarnuszka 1 łyżeczka
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku

Jesienna sałatka z kaszą pełna dobroci, witamin, zdrowej dawki energii i probiotyków w postaci kiszonej brukselki. Zapakujcie ją na wynos;)

kiszona brukselka

fot. Weronika Szwejk

Wykonanie:

  1. Pestki słonecznika prażę przez chwile na suchej patelni, aż się zarumienią.
  2. Do miski wsypuję kaszę gryczaną.
  3. Dodaję ciecierzycę, oliwki, drobno pokrojoną cebulę i poszatkowaną natkę pietruszki.
  4. Brukselkę kroję i dodaję do sałatki (ja użyłam ekologicznej brukselki z mojej ulubionej Zakwasowni).
  5. Polewam oliwą, kilkoma łyżkami wody z kiszonej brukselki, sosem sojowym, posypuję czarnuszką, pieprzem i pestkami słonecznika.
  6. Mieszam dokładnie.

Smacznego!

zakwasownia

Sałatka z kaszy gryczanej i kiszonej brukselki. Fot. Weronika Szwejk

brukselka kiszona

Sałatka z kaszy gryczanej i kiszonej brukselki

sałatka z kaszą

fot. Weronika Szwejk

3 komentarze

Skomentuj