Składniki na dużą miskę:
- ugotowana kasza gryczana 1 szklanka (250 ml)
- kiszona brukselka ok. 10 sztuk
- czerwona cebula 1 sztuka
- czarne oliwki 1 szklanka (250 ml)
- ugotowana ciecierzyca 1 szklanka (250 ml)
- pestki słonecznika 1 duża garść
- natka pietruszki 1 mały pęczek
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- czarnuszka 1 łyżeczka
- świeżo mielony pieprz do smaku
- sos sojowy do smaku
Jesienna sałatka z kaszą pełna dobroci, witamin, zdrowej dawki energii i probiotyków w postaci kiszonej brukselki. Zapakujcie ją na wynos;)
Wykonanie:
- Pestki słonecznika prażę przez chwile na suchej patelni, aż się zarumienią.
- Do miski wsypuję kaszę gryczaną.
- Dodaję ciecierzycę, oliwki, drobno pokrojoną cebulę i poszatkowaną natkę pietruszki.
- Brukselkę kroję i dodaję do sałatki.
- Polewam oliwą, kilkoma łyżkami wody z kiszonej brukselki, sosem sojowym, posypuję czarnuszką, pieprzem i pestkami słonecznika.
- Mieszam dokładnie.
Smacznego!
Sałatka przed domem na świeżym powietrzu – to jest to!
Czym byś zastąpiła kiszoną brukselkę? Nie jest dostępna w miejscu, w którym mieszkam.
może być inna kiszonka:)