Składniki na dużą miskę:
- kasza jaglana surowa 200 g
- daktyle 1 filiżanka (200 ml)
- suszone pomidory w oleju 1 słoiczek (ok. 300 ml)
- surowa marchewka 2 sztuki
- ogórek 1 sztuka
- natka pietruszki lub kolendry pół małego pęczka
- pestki słonecznika 1 duża garść
- sok z połówki cytryny lub limonki
- imbir suszony 1 łyżeczka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- sól, ostra papryka do smaku
Sałatka na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem daktyli, marchewki i suszonych pomidorów. Łatwa do zabrania na wynos, z powodzeniem może zastąpić obiad.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą i gotuję na sypko (15 min, 1:2).
- Pestki słonecznika prażę na suchej patelni, aż się zarumienią.
- Po ostudzeniu do kaszy dodaję pokrojone daktyle i suszone pomidory, pokrojonego w kosteczkę ogórka, marchewkę pokrojoną obieraczką i przyprawy.
- Dodaję sok z cytryny, 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów, poszatkowaną natkę, pestki słonecznika i mieszam.
Smacznego!
Brak komentarzy