Sałatka z kaszy jaglanej z marchewką i daktylami

  • 30 min
  • 11 składników
100%

Składniki na dużą miskę:

  • kasza jaglana surowa 200 g
  • daktyle 1 filiżanka (200 ml)
  • suszone pomidory w oleju 1 słoiczek (ok. 300 ml)
  • surowa marchewka 2 sztuki
  • ogórek 1 sztuka
  • natka pietruszki lub kolendry pół małego pęczka
  • pestki słonecznika 1 duża garść
  • sok z połówki cytryny lub limonki
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • sól, ostra papryka do smaku

Sałatka na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem daktyli, marchewki i suszonych pomidorów. Łatwa do zabrania na wynos, z powodzeniem może zastąpić obiad.

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą i gotuję na sypko (15 min, 1:2).
  2. Pestki słonecznika prażę na suchej patelni, aż się zarumienią.
  3. Po ostudzeniu do kaszy dodaję pokrojone daktyle i suszone pomidory, pokrojonego w kosteczkę ogórka, marchewkę pokrojoną obieraczką i przyprawy.
  4. Dodaję sok z cytryny, 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów, poszatkowaną natkę, pestki słonecznika i mieszam.

Smacznego!

Brak komentarzy

Skomentuj