Składniki na 2 porcje:
- makaron ryżowy/sojowy/z fasoli mung 1 małe opakowanie (100 g)
- kukurydza ok. 1/2 puszki (200 g)
- dojrzałe awokado 1 sztuka
- papryka czerwona 1 sztuka
- szczypiorek 1 mały pęczek
- limonka lub cytryna 1 sztuka
- masło orzechowe 1 łyżka
- sos sojowy 2 łyżki
- syrop klonowy lub z agawy 2 łyżki
- chilli do smaku
Prosta i szybka sałatka w azjatyckim stylu z makaronem ryżowym, awokado, papryką i kukurydzą. Świetna na wynos jako lekki lunch.
Wykonanie:
- Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewam zimną wodą, odsączam i kładę na talerze lub miseczki.
- Kukurydzę dokładnie przepłukuję wodą i posypuję makaron.
- Paprykę i awokado kroję w kostkę i posypuję makaron.
- Do kubka wlewam sok z limonki, sos sojowy, syrop klonowy, dodaję masło orzechowe, chilli i mieszam dokładnie.
- Sosem polewam sałatkę.
- Posypuje szczypiorkiem.
- Spróbujcie też pysznej sałatki z makaronem sojowym (przepis tutaj).
Smacznego!
Czym mogę zastąpić sos sojowy?
solą:)
Bardzo dobra sałatka, taka inna. Nie miałam szczypiorkiem, dodałam natkę pietruszki i starty świeży czosnek. Z czosnkiem jeszcze lepsza 🙂
Super:)