Składniki na 2 porcje:
- makaron sojowy (lub ryżowy) 1 małe opakowanie 100 g
- marchewka 1 sztuka
- ogórek 1 sztuka
- rzodkiewka kilka sztuk
- tofu wędzone 1 kostka (180 g)
- orzechy nerkowca (ew. ziemne) garść
- sezam do posypania
- sos sojowy 2 łyżki
- oliwa z oliwek lub olej 2 łyżki
- sos słodko-kwaśny chilli 2 łyżki
- sok z jednej cytryny
Azjatycka sałatka makaronowa na bazie makaronu sojowego z dodatkiem świeżych warzyw, tofu i orzechów nerkowca.
Wykonanie:
- Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu i odstawiam do ostygnięcia.
- Warzywa kroję (ja używam krajalnicy spiralnej).
- Tofu kroję w kosteczkę.
- Na talerzach układam makaron, warzywa, posypuję tofu, nerkowcami i sezamem.
- Sałatkę polewam sosem sojowym, sokiem z cytryny, oliwą i słodko-kwaśnym sosem chilli.
Smacznego!
Brak komentarzy