Składniki:
- marchew 1 kilogram
- kukurydza 1 puszka
- papryka czerwona 1 sztuka
- przyprawa curry 2 łyżeczki
- czosnek 2 ząbki
- mleko sojowe 150 ml
- olej (u mnie rzepakowy nierafinowany) 150 ml
- sok z jednej cytryny
- sól, chilli do smaku
Pyszna aromatyczna sałatka marchewkowa z sosem majonezowym z dodatkiem curry i czosnku. Do burgerów lub jako dodatek do ziemniaków i wege kotletów (np. tych) albo klopsików (np. tych).
Wykonanie:
- Marchewkę ucieram na tarce lub w malakserze.
- Dodaję przepłukaną kukurydzę i pokrojoną paprykę.
- Do blendera kielichowego albo malaksera z ostrzem S wlewam schłodzone mleko sojowe. Dodaję curry i rozgniecione ząbki czosnku. Blenduję, powoli wlewając olej, aż majonez zgęstnieje. Dodaję sok z cytryny i blenduję jeszcze chwilkę.
- Sos dodaję do sałatki i mieszam. Doprawiam solą i chilli.
Smacznego!
Brak komentarzy