Sałatka z marynowanym awokado

  • 15 min
  • 15 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • dojrzałe awokado 1 sztuka
  • marchew 1 sztuka
  • sałata rzymska mini 1 główka
  • ogórek szklarniowy połowa
  • edamame 4 łyżki
  • kukurydza 4 łyżki
  • roślinny tuńczyk 1 opakowanie 150 g
  • szczypiorek pół pęczka
  • sezam 2 łyżki
  • sos sojowy 6 łyżek
  • ocet jabłkowy 2 łyżki
  • syrop klonowy lub z agawy 2 łyżki
  • masło orzechowe 1 łyżka
  • olej sezamowy lub inny 1 łyżka
  • sambal oelek 1 łyżeczka

Pyszna azjatycka sałatka pełna różności z esencjonalnym marynowanym awokado i z roślinnym tuńczykiem.

Sałatka z marynowanym awokado

Sałatka z marynowanym awokado

Wykonanie:

  1. Awokado wydrążam, kroję w kostkę i przekładam do pojemnika.
  2. W kubku mieszam sos sojowy, ocet jabłkowy, syrop klonowy, olej, masło orzechowe i sambal oelek. Polewam awokado, mieszam, zamykam pojemnik i wstawiam na noc do lodówki.
  3. Kroję sałatę, ogórka, marchewkę kroję w paski obieraczką. Warzywa nakładam do misek.
  4. Posypuję kukurydzą, edamame, sezamem i szczypiorkiem.
  5. Dodaję awokado i roślinnego tuńczyka Plantway.
  6. Polewam marynatą.

Smacznego!

Sałatka z marynowanym awokado

Sałatka z marynowanym awokado

Sałatka z marynowanym awokado

Sałatka z marynowanym awokado

Brak komentarzy

Skomentuj