Składniki na 2 porcje:
- dojrzałe awokado 1 sztuka
- marchew 1 sztuka
- sałata rzymska mini 1 główka
- ogórek szklarniowy połowa
- edamame 4 łyżki
- kukurydza 4 łyżki
- roślinny tuńczyk 1 opakowanie 150 g
- szczypiorek pół pęczka
- sezam 2 łyżki
- sos sojowy 6 łyżek
- ocet jabłkowy 2 łyżki
- syrop klonowy lub z agawy 2 łyżki
- masło orzechowe 1 łyżka
- olej sezamowy lub inny 1 łyżka
- sambal oelek 1 łyżeczka
Pyszna azjatycka sałatka pełna różności z esencjonalnym marynowanym awokado i z roślinnym tuńczykiem.
Wykonanie:
- Awokado wydrążam, kroję w kostkę i przekładam do pojemnika.
- W kubku mieszam sos sojowy, ocet jabłkowy, syrop klonowy, olej, masło orzechowe i sambal oelek. Polewam awokado, mieszam, zamykam pojemnik i wstawiam na noc do lodówki.
- Kroję sałatę, ogórka, marchewkę kroję w paski obieraczką. Warzywa nakładam do misek.
- Posypuję kukurydzą, edamame, sezamem i szczypiorkiem.
- Dodaję awokado i roślinnego tuńczyka Plantway.
- Polewam marynatą.
Smacznego!
Brak komentarzy