Składniki:
- buraki 4 sztuki
- rukola 2 garście
- ziarna słonecznika 4 łyżki
- cytryna 1 sztuka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- grubo mielony pieprz do smaku
- sól do smaku
Prosta trzyskładnikowa sałatka z rukoli, pieczonego buraka i prażonych ziaren słonecznika. Efektowna, pyszna, pełna żelaza i kwasu foliowego. Sałatka idealna dla kobiet w ciąży;)
Wykonanie:
- Buraki zawijam w folię aluminiową (w całości i w skórce) lub umieszczam w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i piekę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około godzinę.
- Po przestygnięciu obieram i kroję w kostkę.
- Ziarna słonecznika prażę przez chwilę na suchej patelni, aż się zarumienią.
- Do miski wkładam umytę rukolę, pokrojonego buraka i słonecznik.
- W szklance mieszam oliwę z oliwek, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Sosem polewam sałatkę i mieszam.
- Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, nie dodawajcie oliwy, a zamiast słonecznika dodajcie pokrojone suszone pomidory bez oleju.
Smacznego!
Czy ta sałatka nadaje się do jedzenia podczas karmienia piersią? Słonecznik to nie to samo co orzechy. Można pominąć sok z cytryny, ale zastanawiam się nad rukolą? Będę wdzięczna za podpowiedź 🙂
Ja karmię i jem:)
Aluminium przedostaje się do jedzenia może zamiast tego papier? Jak je zawinąć i po co jak są w zaroodpornym? Jeszcze nie jadlam znacznych buraków z piekarnika może rto recepta na to 🙂
ja albo zawijam w folię aluminiową, albo zapiekam z zamkniętym naczyniu żaroodpornym
Ile porcji wychodzi z podanych składników?
4 porcje