Składniki:
- soczewica (u mnie czerwona) 1 filiżanka
- jarmuż 4 liście lub 4 garście
- cebula 2 sztuki
- olej rzepakowy (u mnie nierafinowany) do podsmażenia
- czosnek 2 ząbki
- cytryna 1/2
- jogurt roślinny 1 małe opakowanie
- pieprz grubomielony do smaku
- sól do smaku
Jak zwykle bardzo prosta sałatka z kilku składników. Fajna do pieczywa, do posmarowania kanapek albo do ziemniaków w mundurkach.
Wykonanie:
- Soczewicę gotuję do miękkości, tak, żeby się nie rozgotowała (czas gotowania w zależności od rodzaju użytej soczewicy).
- Na niewielkiej ilości oleju podsmażam 2 pokrojone w piórka cebule.
- Jarmuż ugniatam w dłoniach i kroję drobno. Dodaję do cebuli i podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Dodaję odsączoną soczewicę, mieszam wszystko razem, zestawiam z ognia i studzę.
- Po wystygnięciu dodaję 2 rozgniecione ząbki czosnku, sok z połówki cytryny, jogurt roślinny, sól i grubo mielony pieprz.
- Mieszam wszystko razem i schładzam w lodówce.
- Zjadamy z pieczywem, smarujemy sałatką kanapki albo nakładamy ją na gorące ziemniaki gotowane w mundurkach.
Smacznego!
Trzeba przyznać, że mnie ta wersja poważnie zszokowała. 🙂 Kradnę!
http://www.dziurawykociol.pl