Składniki:
- buraki 3 sztuki
- ulubiona sałata 1 główka
- truskawki 1/2 kg
- papryka czerwona 1 sztuka
- ogórek 1 sztuka
- oliwki zielone 1 filiżanka
- pomidorki koktajlowe 1 szklanka
- sok z 1 cytryny
- oliwa z oliwek do polania
- glazura balsamiczna do polania
- pieprz czarny świeżo zmielony do posypania
Dodajecie truskawki do sałatek? Spróbujcie w wersji z pieczonymi burakami, sałatą, papryką, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Do tego ocet balsamiczny, oliwa i świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie:
- Buraki zawijam w folię aluminiową lub wkładam do naczynia żaroodpornego (w całości i w skórce) i piekę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około godzinę.
- Odwijam, po przestygnięciu obieram i kroję w plasterki.
- Na talerzyki lub do miseczek nakładam po garści porwanej sałaty. Na sałatę kładę plasterki buraków, przekrojone na ćwiartki truskawki i pomidorki koktajlowe, pokrojone oliwki, paprykę i kawałki ogórka.
- Wszystko polewam sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, glazurą balsamiczną i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Brak komentarzy