Składniki na 2 porcje:
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- marchewka 1 sztuka
- kalarepa 1 sztuka
- ogórek szklarniowy połowa
- surowy burak 1 mała sztuka
- chilli 1 mała papryczka
- czarny sezam do posypania
- sok z połówki cytryny do polania
- oliwa z oliwek ok. 2 łyżki
- sól do smaku
- wędzona papryka ok. pół łyżeczki
- ulubione kiełki do podania
Zdrowa sałatka z surowymi warzywami: burakiem, kalarepą, marchewką i ogórkiem – prawdziwa bomba witaminowa. Posypana czarnym sezamem, świeżym chilli i podsmażonym na oliwie tofu.
Wykonanie:
- Warzywa myję i obieram.
- Chilli kroję w plasterki.
- Tofu kroję w kostkę i smażę na złoty kolor na łyżce oliwy. Pod koniec smażenia posypuję wędzoną papryką.
- Warzywa kroję w serpentyny przy pomocy obieraczki (ja używam takiej z zestawu noży Zwilling).
- Na talerze nakładam warzywa, podsmażone tofu, chilli, posypuję sezamem, polewam oliwą i sokiem z cytryny.
- Solę do smaku.
- Przepis powstał we współpracy z Garneczki.pl. Znajdziecie tam jeszcze więcej akcesoriów niemieckiej marki Zwilling (https://www.garneczki.pl/marka/zwilling/).
Smacznego!
Rewelacja! Kocham przepisy z tego bloga.
och:)