Sałatka ze smażonym tofu i czarnym sezamem

  • 15 min
  • 12 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • marchewka 1 sztuka
  • kalarepa 1 sztuka
  • ogórek szklarniowy połowa
  • surowy burak 1 mała sztuka
  • chilli 1 mała papryczka
  • czarny sezam do posypania
  • sok z połówki cytryny do polania
  • oliwa z oliwek ok. 2 łyżki
  • sól do smaku
  • wędzona papryka ok. pół łyżeczki
  • ulubione kiełki do podania

Zdrowa sałatka z surowymi warzywami: burakiem, kalarepą, marchewką i ogórkiem – prawdziwa bomba witaminowa. Posypana czarnym sezamem, świeżym chilli i podsmażonym na oliwie tofu.

Sałatka ze smażonym tofu i czarnym sezamem

Sałatka ze smażonym tofu i czarnym sezamem

Wykonanie:

  1. Warzywa myję i obieram.
  2. Chilli kroję w plasterki.
  3. Tofu kroję w kostkę i smażę na złoty kolor na łyżce oliwy. Pod koniec smażenia posypuję wędzoną papryką.
  4. Warzywa kroję w serpentyny przy pomocy obieraczki (ja używam takiej z zestawu noży Zwilling).
  5. Na talerze nakładam warzywa, podsmażone tofu, chilli, posypuję sezamem, polewam oliwą i sokiem z cytryny.
  6. Solę do smaku.
  7. Przepis powstał we współpracy z Garneczki.pl. Znajdziecie tam jeszcze więcej akcesoriów niemieckiej marki Zwilling (https://www.garneczki.pl/marka/zwilling/).

Smacznego!

Sałatka ze smażonym tofu i czarnym sezamem

Sałatka ze smażonym tofu i czarnym sezamem

Sałatka ze smażonym tofu i czarnym sezamem

Sałatka ze smażonym tofu i czarnym sezamem

Sałatka ze smażonym tofu i czarnym sezamem

Sałatka ze smażonym tofu i czarnym sezamem

Sałatka ze smażonym tofu i czarnym sezamem

Sałatka ze smażonym tofu i czarnym sezamem

Sałatka ze smażonym tofu i czarnym sezamem

Sałatka ze smażonym tofu i czarnym sezamem