Sałatka ze szparagami

  • 10 min
  • 11 składników
100%

Składniki na dużą sałatkę:

  • zielone szparagi 1 pęczek
  • dowolna sałata duża garść
  • pomidor 1 średnia sztuka
  • papryka czerwona lub żółta 1 sztuka
  • tofu wędzone 1 kostka (180 g)
  • czarne oliwki garść
  • płatki migdałowe garść
  • sok z jednej cytryny
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • świeżo mielony pieprz do posypania
  • sól do smaku

Lubicie szparagi? Ja uwielbiam, szczególnie zielone i chyba najbardziej na surowo. W sezonie szparagowym często dodaję je do sałatek, np. takiej z czarnymi oliwkami i prażonymi płatkami migdałowymi.

sałatka ze szparagów

Sałatka ze szparagami

Wykonanie:

  1. Warzywa myję.
  2. Kroję paprykę, pomidora i tofu.
  3. Szparagom odcinam lub odrywam twarde końce i kroję na skos na niewielkie kawałki.
  4. Na suchej patelni prażę płatki migdałowe, aż się zarumienią.
  5. Na talerze kładę kolejno: sałatę, pomidora i paprykę, szparagi, tofu i oliwki.
  6. Posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Polewam oliwą i sokiem z cytryny.
  8. Spróbujcie też pełnoziarnistej tarty ze szparagami😉

Smacznego!

sałatka ze szparagów

Sałatka ze szparagami

jak ugotować szparagi

Sałatka ze szparagami

wiosenna sałatka

Sałatka ze szparagami

 

Brak komentarzy

Skomentuj