Składniki na dużą sałatkę:
- zielone szparagi 1 pęczek
- dowolna sałata duża garść
- pomidor 1 średnia sztuka
- papryka czerwona lub żółta 1 sztuka
- tofu wędzone 1 kostka (180 g)
- czarne oliwki garść
- płatki migdałowe garść
- sok z jednej cytryny
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- świeżo mielony pieprz do posypania
- sól do smaku
Lubicie szparagi? Ja uwielbiam, szczególnie zielone i chyba najbardziej na surowo. W sezonie szparagowym często dodaję je do sałatek, np. takiej z czarnymi oliwkami i prażonymi płatkami migdałowymi.
Wykonanie:
- Warzywa myję.
- Kroję paprykę, pomidora i tofu.
- Szparagom odcinam lub odrywam twarde końce i kroję na skos na niewielkie kawałki.
- Na suchej patelni prażę płatki migdałowe, aż się zarumienią.
- Na talerze kładę kolejno: sałatę, pomidora i paprykę, szparagi, tofu i oliwki.
- Posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi i świeżo mielonym pieprzem.
- Polewam oliwą i sokiem z cytryny.
- Spróbujcie też pełnoziarnistej tarty ze szparagami😉
Smacznego!
Brak komentarzy